Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » RSV merkittävä hengitystieinfektioiden aiheuttaja – rokote kehitteillä
Sponsoroitu

Mika Rämet

johtaja, Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskus,
lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori

RSV-infektio mielletään usein erityisesti imeväisikäisten vakavaksi taudiksi, mutta vaikeaoireinen tartunta on yleinen myös iäkkäillä.

Yleisin syy pienen vauvan sairaalaan joutumiselle Suomessa on RS-viruksen aiheuttama hengityselininfektio. Lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professorin Mika Rämetin mukaan RS-virus voi aiheuttaa hengitystieinfektion kaiken ikäisille, mutta erityisen merkittävä se on pienten lasten sekä iäkkäämpien ihmisten kohdalla.

– RSV-infektiossa pienen lapsen ilmatiehyet tukkiutuvat, ja siksi tauti ilmenee hengitysvaikeutena. Tällöin hoitona käytetään hapen antamista ja tarvittaessa tehohoitoa hengityskoneessa, Rämet sanoo.

Eri riskiryhmille tarkoitettuja rokotteita RS-virusta vastaan on kehitteillä.

Viime aikoina RSV-infektioiden esiintymisessä on Suomessa tapahtunut muutos, jota Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Rämet pitää huomionarvoisena.

– Aiemmin RSV-epidemiaa esiintyi joka toinen vuosi. Viime aikoina epidemioita kuitenkin on ollut vuosittain. 

Vasta-aineet istukan kautta sikiöön

RS-virusinfektioon ei vielä ole käytössä rokotetta tai tehokasta lääkitystä. Sairaalaan hengitysvaikeuksien vuoksi joutuneen lapsen tai iäkkään hoito onkin tällä hetkellä aina oireenmukaista. 

– Eri riskiryhmille tarkoitettuja rokotteita RS-virusta vastaan on kuitenkin kehitteillä, Rämet sanoo. 

Tällä hetkellä riskiryhmiin kuuluvien vauvojen vaikeaa RSV-infektiota ennaltaehkäistään suojaavalla vasta-ainepistoksella epidemian aikana.

– Kuukausittain annettu pistoshoito on kuitenkin työläs ja myös kallis, siksi se kohdennetaan vain kaikkein suurimmassa riskissä oleville, Rämet kuvailee. 

Imeväisikäisten RSV-infektion ennaltaehkäisemisessä yhtenä ratkaisuna on Rämetin mukaan raskaana olevien rokottaminen, jolloin suojaavia vasta-aineita siirtyy istukan kautta äidistä sikiöön.

– Äidin kautta välittyvä suoja häviää vähitellen noin puolen vuoden ikään mennessä. Isompien lasten RSV-infektio on kuitenkin miltei aina helpompi, ja samalla myös lapsen normaali rokottaminen on mahdollista.

Next article