Etusivu » Syöpä » Vertaistuen merkitys on rintasyöpään sairastuneelle merkittävä
Rintasyöpä

Vertaistuen merkitys on rintasyöpään sairastuneelle merkittävä

Vertaistuen avulla sairastunut saa Huhtasen mukaan jotakin sellaista, jota voi saada vain saman kokeneelta. Kuva: Getty Images

Rintasyöpään sairastuminen nostaa esiin monenlaisia pelkoja ja kysymyksiä. Vertaistuki on usein osoittautunut sairastuneelle arvokkaaksi voimavaraksi.

Vertaistuki tarjoaa ainutlaatuista tukea ja ymmärrystä vaikeassa tilanteessa. Sairaanhoitaja Tiina Huhtanen Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry:stä kertoo yhdistyksen tarjoavan ryhmämuotoista vertaistukea usealla eri paikkakunnalla.

– Vertaistukiryhmistä jokainen on suunniteltu vastaamaan eri tarpeisiin. Samat ryhmät löytyvät myös verkkomuotoisina. Vertaistuen avulla sairastunut saa Huhtasen mukaan jotakin sellaista, jota voi saada vain saman kokeneelta.

– Sairastuneet voivat jakaa kokemuksiaan siitä, miten sairaus vaikuttaa läheisiin suhteisiin, työelämään ja harrastuksiin, eikä heidän tarvitse tuntea olevansa yksin, Huhtanen sanoo.

Huhtanen haluaa sydämensä pohjasta kiittää kaikkia vapaaehtoisia vertaistukijoita.

– Teidän tarkoituksenne on varmistaa, ettei kukaan jää ilman tarvitsemaansa tukea. Panoksenne on yhdistyksen toiminnassa korvaamaton.


Elina, 27: ”Vertaistuki on minulle korvaamaton voimavara”

Yli 60 prosenttia rintasyövistä löydetään yli 60-vuotiailta naisilta, runsaat 10 prosenttia 25–49-vuotiailta ja runsaat 20 prosenttia 50–59-vuotiailta. Vuosittain vain muutama alle 25-vuotias sairastuu rintasyöpään.

Vuoden 2022 lokakuussa 26-vuotias Elina (nimi muutettu) tunsi suihkussa ollessaan sattumalta patin toisessa rinnassaan. Hän aavisti heti, että tilanne oli vakava ja hakeutui tutkimuksiin. Rintasyöpädiagnoosin hän sai alle kahdessa viikossa. Vertaistuki tuli mukaan kuvioon, kun Elinan Instagramissa seuraama nainen jakoi siellä oman rintasyöpätarinansa.

– Otin häneen yhteyttä ja sain vinkin Facebookin nuorille rintasyöpään sairastuneiden ryhmästä, johon liityin, Elina kertoo.

Elinan ehdotuksesta muutama ryhmän jäsenistä päätyi tapaamaan myös kasvokkain. Vertaistukea Elina kuvailee hyvin voimaannuttavaksi.

– Nämä ihmiset ymmärtävät tarkalleen, mitä käyn läpi ja miltä minusta tuntuu. Heiltä olen saanut tukea ja neuvoja, ja yhdessä pääsemme purkamaan tuntojamme ja turhautumistakin. Silloin kukaan meistä ei ole yksin.

Rintojen omatarkkailu ja seulonnan tärkeys

Miksi?
Jokainen on omien rintojensa paras asiantuntija ja huomaa mahdolliset muutokset usein ensimmäisenä juuri itse. Siksi rintojen säännöllinen omatarkkailu on tärkeää. Jos havaitset rinnoissasi muutoksen, ota yhteys terveydenhuoltoon.

Miten?
Peilin edessä, hyvässä valaistuksessa tarkastele ensin rintojen ihon mahdollisia muutoksia. Huomaatko ihottumaa, kuoppia tai nännin vetäytymistä? Sitten selinmakuuasennossa rinta ”pitsamaisesti”levitettynä tunnustele tarkasti rintojen kaikki kohdat, myös kainalotja imusolmukkeet. Kiinnitä huomiota mahdollisiin uusiin tuntemuksiin.

Kenelle?
Rintasyöpään voi sairastua jokainen, jolla on rintakudosta, eli kaikki sukupuolet. Rintojen tarkkailu kannattaa aloittaa nuorena, jotta siitä muodostuu säännöllinen tapa. Todennäköisyys sairastua kasvaa 50 ikävuoden jälkeen, mutta nuorikin voi sairastua. Sairastua voivat myös seulontaiän (69) ylittäneet.

Miksi seulontaan?
Rintasyöpätapauksista jopa 40 % löydetään juuri seulonnoissa. On huolestuttavaa, että seulonnoissa käymiset ovat vähentyneet. Seulontaan osallistuminen on kuitenkin ehdottoman suositeltavaa, sillä varhainen havaitseminen pelastaa henkiä.

Haastattelun antoi Tunne rintasi ry:n toiminnanjohtaja Johanna Artola. Lisätietoa: tunnerintasi.fi

FI2403042640

Meille on tärkeää, että jokainen potilas saa parasta mahdollista hoitoa

Next article