Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Oikeanlainen aurinkovoide on kesän tärkein ihonhoitotuote
Auringolta suojautuminen

Oikeanlainen aurinkovoide on kesän tärkein ihonhoitotuote

Virallisen suosituksen mukaan aurinkorasvan suojakertoimen pitäisi aina olla vähintään 30. Kuva: Getty Images

Carl Kyrklund

ihotautilääkäri

Aurinkosuojavoiteen suojakertoimen valinnassa huomioidaan paitsi ihon palamisherkkyys ja käyttöympäristö, myös olosuhteet, joissa suojaa käytetään.

Nyt se on taas, kesä, kärpäset – ja aurinkovoiteen hankinta. Suojavoiteen valintaan vaikuttavat ihotautilääkäri Carl Kyrklundin mukaan sekä ihon ominaisuudet ja mahdolliset ihosairaudet että harrastukset ja elintavat. 

– Kasvoille voi valita esimerkiksi aurinkosuojavoiteen, joka ei ärsytä silmiä, ja vartalolle taas aurinkosuojan, joka ei tahraa vaatteita.

Yksi tavallisimmista aurinkovoiteen valinnassa huomioitavista seikoista on käyttäjän ikä, sillä lapsen ohut iho on erityisen herkkä palamiselle. 

– Kannattaa myös esimerkiksi miettiä, tarvitseeko aurinkosuojavoiteen päälle levittää meikkiä tai miten hyvin se suojaa urheillessa, jos iho hikoilee tai kastuu. 

Myös vedessä vietetty aika, ihon herkkyys, maksaläiskät, akne, rasvoittuva iho, ruusufinni, ihosyövät ja valosairaudet, kuten valoallergia, vaikuttavat aurinkovoiteen valintaan.

Suojakerroin aina vähintään 30

Virallisen suosituksen mukaan aurinkorasvan suojakertoimen pitäisi aina olla vähintään 30. Aurinkolomamatkoille on syytä valita selvästi tätä korkeampi suojakerroin. Lapsille aurinkorasvan suojakertoimen tulisi olla aina yli 50. 

– Myös esimerkiksi valosairauksista kärsivän kannattaa valita aurinkosuoja, jossa on mahdollisimman korkea suojakerroin, Kyrklund painottaa.

Asiantuntija sanoo, että aurinkosuojavoiteissa on myös välillä muita tehoaineita kuin UV-suoja. Niissä voi olla esimerkiksi maksaläiskiä hoitavia ainesosia tai kosteuttavia ainesosia. 

– Lapsille ja herkkäihoisille löytyy aurinkosuojavoiteita, jotka ovat hajusteettomia ja hellävaraisia. 

Kyrklund muistuttaa, että tärkeintä on löytää juuri omalle iholle sopiva aurinkosuojavoide. 

– Ominaisuuksien lisäksi on hyvä valita sellainen aurinkosuojavoide, jonka kokee miellyttävänä. Vain käytetty aurinkosuojavoide auttaa.

Muista sekä UVB- että UVA-suojakerroin!

Aurinkorasvan suojakertoimesta näkee, kuinka kauan iho kestää UVB-säteitä ennen kuin se alkaa palaa. UVB-säteiden lisäksi haitallisia ja ihoa vanhentavia ovat myös UVA-säteet. Kannattaakin aina valita aurinkovoide, joka sisältää sekä UVA- että UVB-suojan. 

Tehokas aurinkosuoja, joka sisältää erittäin laajan UVA- ja UVB-suojan

Next article