Etusivu » Hyvinvointi » Painonhallinnasta elämänhallintaan
Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Painonhallinnasta elämänhallintaan

Painonhallinnassa perusasioiden on oltava kunnossa. Arjen rytmittäminen yksilölle itselleen sopivaksi on avainasemassa. Kuva: Getty Images

André Heikius

ylilääkäri, Painoklinikka.fi
toiminnanjohtaja, Suomen Lihavuuslääkäriyhdistys ry

Naisten ylipaino on noussut THL:n tuoreimman tutkimuksen mukaan edellisvuosista. Elinympäristön muutokset, kuten työelämän vaatimukset ja teollisen ruuantuotannon houkutukset altistavat ylipainolle.

Lihavuuskeskustelussa haastavinta on ymmärtää, että painonnousu on monisyinen, salakavalasti hiipivä sairaus. Keskustelu yksilön omasta vastuusta lihavuudessa sulkee herkästi pois inhimillisen kärsimyksen – ylipainoinen voi kohdata ennakkoluuloja ja tuntea olonsa epävarmaksi niin ympäristön kuin kanssaihmistenkin vuoksi. Kyse on ihmisen arvosta ja kehokuvasta, yksilön oikeudesta olla hyvä sellaisena kuin on.

Moninaiset syyt

Nainen kohtaa monia painonhallinnanhaasteita koko elämänsä ajan. Stressitekijät verottavat jaksamista ja itsestä huolehtimista naisen elämänkaaren aikana, esimerkiksi opintojen aloittaminen, perheen perustaminen ja työelämän kiristyneet vaatimukset sekä omaisista huolehtiminen verottavat omaa jaksamista.

Perusasiat kuntoon

Painonhallinnassa perusasioiden on oltava kunnossa. Arjen rytmittäminen yksilölle itselleen sopivaksi on avainasemassa. Ensin korjattavia asioita ovat unen määrä ja -laatu, ruokailuun otettava aika ja työn tauottaminen sekä itselle sopivan työ- ja elämänrytmin oivaltaminen. Näiden jälkeen pohditaan syömisen säännöllisyyttä, ruuan terveellisyyttä ja monipuolisuutta. Painonhallinta on pitkä prosessi, jossa tunnistetaan ruokailuun liittyviä tapoja ja tottumuksia sekä tiedostetaan omia tarpeita.

Hormonit

Naisten hyvinvoinnissa hormonit ovat myös keskeisessä roolissa. Estrogeeni eli naissukupuolihormoni vaikuttaa rasvan jakautumiseen kehossa. Varsinaisesti vaihdevuodet eivät kuitenkaan vaikuta painonnousuun niinkään hormonaalisten muutosten vuoksi. Muutos tapahtuu yleensä elintavoissa, kuten liikkumisen vähentymisenä. Kortisoli eli stressihormoni pitkäkestoisena kerryttää rasvaa vatsaan. Viskeraalinen eli sisäelinten ympärille kertynyt rasva sekoittaa myös insuliinituotantoa ja altistaa näin diabetekselle.

Toivoa on

Terveyden ja jaksamisen perusta on yksilön hallinnantunne nälkää, syömistä ja ruokaa kohtaan. Lihavuudessa on vielä paljon piilotettua ja avointa häpeää. Yhdenkään ylipainoisen ei tarvitse olla yksin, vaihtoehtoja painonpudotukseen on. Painonhallinnan ei tarvitse olla taistelua ja jatkuvaa yrittämistä. Nykyään painonhallinnan erilaiset hoitovaihtoehdot ovat moninaisempia kuin aikaisemmin. Yksilökeskeinen hoitomuoto tukee parhaiten henkilön painonhallinnan tavoitteita. Notkahduksia etenemisessä toki tapahtuu, mutta niidenkin yli mennään yhdessä. Monialaisen lääkäristä, ravitsemusterapeutista ja psykologista koostuvan tukiryhmän tuella taataan turvallinen tapa lähestyä terveellistä painoa ja tasapainoista ruokasuhdetta. Digitaalisten palveluiden tarjoamat etäyhteydet auttavat yhteydenpidossa silloinkin, kun tuen tarve on suurin.

Nutrilett tukee sinua matkalla tavoitepainoosi ja auttaa sinua pysymään siinä!

Next article