Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Raudanpuute on vakava vaiva: ”Rauta liittyy kehossa aivan kaikkeen”
Raudanpuute

Raudanpuute on vakava vaiva: ”Rauta liittyy kehossa aivan kaikkeen”

Osalla raudanpuute saattaa ilmetä aivosumuna tai heikentyneenä muistina. Kuva: Getty Images

Esa Soppi

sisätautien dosentti

Raudalla on tärkeä tehtävä hapenkuljetuksessa, eivätkä aivot, aineenvaihdunta ja hermosto toimi ilman rautaa. Raudanpuute ei ole leikin asia.

Raudan suhteen ihmiset jakautuvat: voi olla imeytymishäiriö, esimerkiksi keliakia, tai rauta voi vuotaa pois kehosta runsaiden kuukautisten tai verisen ulosteen mukana.

– Rautavarasto on myös voinut olla syntymästä asti vajaa, jos äiti oli odotusaikana raudanpuutteinen, sisätautien dosentti Esa Soppi sanoo.

Raudanpuute on kuin kameleontti, joka vaikeuttaa diagnosointia

Nivelkivut, hengenahdistus ja hidas palautuminen ovat yleisiä oireita. Osa kärsii aivosumusta ja surkeasta muistista. Jotkut saavat toistuvia keskenmenoja tai hedelmöitys ei onnistu.

Moni lääkäri sekoittaa raudanpuutteen kilpirauhasen vajaatoimintaan.

– Kun TSH on 10mU/l, pitäisi tutkia ferritiinitaso ennen kilpirauhaslääkityksen aloitusta. Raudanpuutteen hoito nimittäin vaikeutuu, mitä pidempään se kestää eivätkä kilpirauhaslääkkeet auta raudanpuutteisia.

Suolistovaivojenkin syynä on usein raudanpuute, koska se muuttaa limakalvojen toimintaa.

– Ärtyneen paksusuolen oireisto on yleinen raudanpuutteisilla. Myös ennen kroonisen väsymysoireyhtymän, ADHD:n tai long covidin diagnosointia pitäisi tarkistaa rautataso.

Teetkö ”verenluovutuksen” 12 kertaa vuodessa?

Jokaisen naisen pitäisi mitata kuukautisvuodon määrä viiden vuoden välein.

– Eli kerää pussiin kaikki käyttämäsi siteet ja tamponit, ja toiseen pussiin vastaava määrä puhtaita. Vähennyslaskulla saat selville vuotomäärän.

80 millilitraa on jo runsas vuoto. Se tarkoittaa, että keho menettää kerran kuukaudessa noin 40 milligrammaa rautaa.

– Jos vuoto on 380 ml/kk, se vastaa jo verenluovutusta 12 kertaa vuodessa – eikä ravinnolla aina pysty korjaamaan edes normaalin kuukautisvuodon rautamäärää.

Diagnoosin jälkeen ensisijainen hoito on rautatabletit. Valtaosalla ne tehoavat, mutta joillakin suuretkaan annokset eivät nosta ferritiiniä.

– Valitettavasti ei ole mitään indikaattoria, josta voisi päätellä, tehoavatko rautatabletit. Siksi on tärkeää estää raudanpuutteen kehittyminen ja syödä lihaa, jossa rauta on kasviksia paremmin imeytyvässä muodossa, Soppi muistuttaa.

Edistä elimistösi ja ravinnon raudan imeytymistä ainutlaatuisella uutuudella

Vitatabs Laktoferriini + C:llä!

Next article