Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Luonnon mikrobit pitävät meidät terveinä
Allergiat

Luonnon mikrobit pitävät meidät terveinä

Kaupungissa kehon puolustusjärjestelmä ei saa riittävästi haastetta luontoyhteyden katkeamisen ja samalla hygieniatason kasvamisen myötä. Kuva: Getty Images

Metsäkylpyjen hyöty on ihmiselle ilmeinen – luontoaltistus voidaan tuoda osaksi jokapäiväistä arkea kaupunkiympäristöönkin.

Useat ihmisen immuunivälitteiset häiriöt ja sairaudet kuten erilaiset allergiat, astma, atopia sekä tyypin 1 diabetes ovat yleistyneet koko maailmassa hälyttävän nopeasti. Tutkijoiden mukaan taustatekijänä voi olla se, ettei ihminen ole enää riittävästi kosketuksessa luontoon ja ympäristön mikrobikirjoon. Tämä aiheuttaa immuunipuolustuksemme heikentymisen.

– Jo 80-luvulla esitettiin hypoteesi siitä, että mitä hygieenisemmässä ympäristössä elämme, sitä enemmän meille kehittyy immuunijärjestelmän häiriöitä, Uute Scientific Oy:n luontoterveystutkimuksen tutkimusjohtaja Olli Laitinen sanoo. 

Tutkimuksissa on huomattu, että sairastuneiden joukossa on selvästi enemmän kaupungeissa kuin maaseudulla asuvia. Selitys tälle oli ilmeinen – kaupungissa kehon puolustusjärjestelmä ei saa riittävästi haastetta luontoyhteyden katkeamisen ja samalla hygieniatason kasvamisen myötä. 

Mikrobiuutteessa maaperän mikrobeja turvallisessa muodossa

Laitinen tiimeineen halusi tuoda luonnon myös niiden ihmisten luokse, jotka eivät syystä tai toisesta itse pääse luonnon äärelle.

– Koska kaikilla ei ole mahdollisuutta käydä säännöllisesti luonnossa, kehitimme heille valmisteen, josta saisi osan luonnon hyödyistä kiireisessä kaupunkilaiselämässäkin, Laitinen kertoo.

Uute Scientificin tuoteinnovaatio Re-Connecting Nature® -mikrobiuute vastaa koostumukseltaan metsän rikasta mikrobiyhteisöä. Kun sitä lisätään raaka-aineena erilaisiin kuluttajatuotteisiin, kaivattu luontoaltistus tulee osaksi arkea myös kaupunkiympäristössä.

– Uute vaikuttaa ihon mikrobiomiin ja sitä kautta ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Lisäksi on viitteitä, että se vahvistaa myös ihon luontaista suojakerrosta, Laitinen kuvailee. 

Uutetta käytetään Laitisen mukaan pääosin kosmetiikassa, mutta sitä on lisätty myös tekstiileihin ja esimerkiksi lasten muovailuvahoihin. 

– Teemme myös aktiivisesti tutkimuksia, josko uutetta voisi lisätä syötäviin tuotteisiin tai kehittää siitä lääke tai lääkinnällinen laite. Vaihtoehtoja on paljon.

Tunne ihollasi luonnon taika

Next article