keliaakikko-nayttelija-jasmin-hamid
Erityisruokavaliot
Näyttelijä Jasmin Hamidille diagnoosi oli helpotus
Jasmin Hamidin oireilu alkoi 17-vuotiaana: turvotus ja vatsavaivat, eivät enää mahtuneet normaaleihin rajoihin. Vaivat olivat sosiaalisesti vaikeita nuorelle naiselle.
Närästys
Miten erottaa närästys refluksitaudista?
Yleistyvä närästys johtuu usein ylipainon lisääntymisestä. Pitkäkestoisen avun närästykseen saa protonipumppuinhibiittoreilla tai H2-salpaajilla.
närästys
Närästys
Hoida ikävä närästys
Närästys on yleinen vaiva, joka voi tuntua poltteluna tai pistelevänä kipuna rintalastan takana, tavallisesti ruokailun jälkeen. Kesän lähestyessä kaunis ilma houkuttelee yhä useamman grilliruokien äärelle, mikä puolestaan voi lisätä oireita.
suolisto
FODMAP
Suoliston terveydestä kannattaa olla kiinnostunut
Kun ihmisen geenit kartoitettiin, ajateltiin, että tuon tiedon avulla saamme kuriin ihmispoloja vaivaavat sairaudet. Todellisuus osoitti toisin. Terveytemme on nimittäin kytköksissä kehomme kanssa symbioosissa eläviin mikrobeihin.
tulehdukselliset-suolistosairaudet
IBD
Tulehdukselliset suolistosairaudet vaikuttavat sairastuneen elämään kokonaisvaltaisesti
IBD eli tulehdukselliset suolistosairaudet, joihin kuuluvat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, lisääntyvät Suomessa vauhdilla. IBD:tä sairastaa jo yli 50 000 suomalaista, ja diagnoosin saa vuosittain noin 2 000 henkilöä.