Etusivu » Hyvinvointi » Huippukokit yhteisrintamaan vastuullisen kalastuksen puolesta
Sponsoroitu

Hyviä uutisia vihreitä arvoja kannattaville kala- ja mereneläväruokien ystäville – vuoden alussa (7.1.) päivänvalon näki uusi keittokirja vastuullisesti pyydetyille mereneläville.

Sininen Keittokirja (The Blue Cookbook) on kymmenen kansainvälisen huippukokin ja voittoa tavoittelemattoman Marine Stewardship Councilin (MSC) yhteistyön tulos, jossa esitellään kymmenen maukasta reseptiä erilaisista vastuullisesti pyydetyistä merenelävistä. Suomesta reseptikirjassa on mukana Hanko Sushin ja ToQyo Food Streetin keittiömestari, sushiguru ja kalaninja Jesper Björkell.

– Keittokirjan sivuilla paitsi lumotaan lukija toinen toistaan herkullisemmilla resepteillä, myös kerrotaan ympäristöystävällisyyden tärkeydestä ja merenelävien alkuperästä. Kuluttajille viestitään, että jokaisen valinnoilla on suuri vaikutus meriimme, Björkell sanoo.

Huippukokki pitää vastuulliseen keittokirjaan osallistumistaan kunnia-asiana. Kirjan resepteissä on käytetty erilaisia vastuullisesti pyydettyjä mereneläviä sekä toisistaan poikkeavia ja moniin makuihin sopivia tyylejä. Björkellin nimikkoreseptiksi valikoitui sinisimpukat pohjoismaalaiseen tapaan.

– Sinisimpukat ovat aliarvostettu ruokalaji etenkin Suomessa. Ihmiset kokevat niiden valmistamisen hankalaksi, mikä ei pidä paikkaansa – sinisimpukkahan on suoranainen fastfood! Raaka-aineena niitä on myös hyvin saatavilla kotimaan rajojen ulkopuolellakin.

Tutustu suomenkieliseen keittokirjaan >>

Rakastetaan meriämme ja niiden eläviä

Meret ovat elintärkeä osa ainokaisen planeettamme elämää ja tarjoavat tärkeimmän proteiinin lähteen yli kolmelle miljardille ihmiselle. Tämän lisäksi miljoonat ovat riippuvaisia kalastuksesta elinkeinonaan. Björkell muistuttaa, että ihmisten määrä lisääntyy jatkuvasti ja samalla kasvaa myös kalan menekki.

– Viimeisen sadan vuoden aikana kehittyneiden kalastustekniikoiden myötä kalastuksessa on koettu suorastaan räjähdysmäinen kasvu. Mikäli emme nyt ja jatkossa huolehdi vastuullisuudesta, kala yksinkertaisesti jossakin kohdin loppuu meristä. 

Valtameret ovat jatkuvan uhan alla, sillä jopa 34 prosenttia koko maailman kalakannoista on ylikalastettuja. Björkellin mielestä on tärkeää, että kuluttajat voivat nauttia merenelävistä hyvillä mielin – valitsemalla hyvin hoidettuja, kestäviä kalakantoja ja kalastusyrityksiä. Ympäristötietoinen kokki painottaa, että avainasemassa ovat keskustelun ylläpitäminen sekä tietouden jatkuva levittäminen.

– Kenenkään ei tulisi olla edistämässä riistokalastusta tai orjatyövoimaa. Itse en ainakaan aio tehdä tänä päivänä valintoja, jotka joskus 50 vuoden päästä estävät lapsenlapsiani syömästä sushia.

Kala on hyväksi terveydelle

Kala sisältää terveellisiä pehmeitä rasvoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde. Kalasta saa myös seleeniä, B12-vitamiinia, jodia, kaliumia ja fosforia. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee, että kalaa tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

Jokaisen MSC-sertifioidun kalastusyrityksen vaikutukset luonnonvaraisiin kalakantoihin ja alueen ekosysteemeihin on riippumattomasti arvioitu. Sininen kalamerkki löytyy ainoastaan luonnonvaraisesta kalasta ja äyriäisistä, jotka ovat peräisin MSC:n kestävän kalastuksen standardin mukaisesti sertifioiduista vastuullisista kalastusyrityksistä.

Jesper Björkell oli ensimmäinen suomalainen, joka haki oppia Tokyo Sushi Academystä. Kymmenen vuotta sushin valmistamisen parissa on opettanut ruokagurulle kärsivällisyyttä, yksityiskohtien arvostamista ja tarkkuutta. Björkell vie vastuullisuuden sanomaa, minne ikinä kulkeekaan. 

Lue lisää MSC:stä >>

Resepti: Jesper Björkellin tonnikala donburi ”TekkaDon”

Tonnikala on yksi suosituimmista ja myös yksi taloudellisesti merkittävimmistä merenelävistämme. Se on vähärasvainen proteiinin lähde, joka sisältää runsaasti sydänterveydelle tärkeitä omega-3-rasvahappoja.

Tonnikaloja löytyy Tyyneltämereltä, Atlantilta ja Intian valtamereltä, ja niitä esiintyy myös Välimeressä. Monet kalakannat ovat hyväkuntoisia ja niitä kalastetaan kestävästi (noin 25 % globaalista tonnikalan pyynnistä on MSC-sertifioitu, joten valinnanvaraa löytyy). Monia kantoja kuitenkin myös ylikalastetaan, joten on erittäin tärkeää, että valitset tonnikalasi huolella!

Donburi on japanilainen riisikulhoruoka, josta usein käytetään vain termiä ”don” tai länsimaissa bowli. Kulhoruokien suosio on kasvanut vuosi vuodelta, eikä mikään yllätys! Ovathan ne mitä parhain tapa syödä puhtaasti ja terveellisesti ilman sen suurempaa kikkailua.

Kahteen annokseen tarvitset: 

noin 150 g tuoretta MSC-sertifioitua keltaevätonnikalaa 
2 kananmunan keltuaista
2 dl lyhytjyväistä riisiä (esim. sushiriisiä)
2 kevätsipulia
paahdettuja seesaminsiemeniä
soijaa (esim. punakorkkinen Kikkoman) tai ponzua (sitrussoijaa)

Resepti:

1. Leikkaa tonnikala pieniksi kuutioiksi ja viipaloi kevätsipuli.
2. Keitä sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan.
3. Annostele keitetty riisi kulhoihin ja asettele tonnikalakuutiot sen päälle.
4. Kaada keltuainen kulhon keskelle.
5. Koristele kevätsipulilla ja paahdetuilla seesaminsiemenillä. Mausta soijakastikkeella.

Lisää herkullisia ympäristöystävällisiä reseptejä löydät Sinisestä keittokirjasta >>

Next article