Etusivu » Harvinaiset sairaudet » Liikunta pitää huolta hemofiliaa sairastavan nivelistä
Harvinaissairauksien hoito

Liikunta pitää huolta hemofiliaa sairastavan nivelistä

hemofilia
hemofilia
Hemofiliaa sairastavalle liikunnan harrastaminen on tärkeää lapsesta lähtien. Kuva: Getty Images

Klaus Österholm

ylilääkäri, HUS

Hemofiliaa sairastavan nivelterveydelle tärkeitä ovat ennaltaehkäisevä hyytymistekijäkorvaushoito sekä liikunnan harrastaminen.

Liikunta on tarpeellista hemofiliaa sairastavalle monesta syystä. Lihasten hyvällä toiminnalla esimerkiksi suojellaan niveliä vammoilta ja tuetaan nivelten toimintaa ja liikkuvuutta. Lihaksia treenaamalla pienennetään myös kaatumisriskiä, joka voi aiheuttaa murtumia, joiden hoito hemofiliapotilaalla on vaativaa.

–Treenaamalla parannetaan reaktiokykyä ja lihaksen liike- ja asentotuntoa, jotka auttavat tasapainon ylläpitämisessä, sanoo ylilääkäri Klaus Österholm Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Lisäksi lihastreeni auttaa jaksamaan arjessa kuntouttamalla sydäntä ja keuhkoja. Liikunnan myötä verensokeri tasaantuu ja verenpainekin on paremmin hallinnassa.

– Pitämällä hyvää huolta lihaksista ja luustosta pidetään pitkällä tähtäimellä toimintakykyä yllä, Österholm lisää.

Mieluisan lajin ja fysioterapian merkitys

Hemofiliaa sairastavalle liikunnan harrastaminen on tärkeää lapsesta lähtien. Sinänsä liikuntasuositukset ovat samat riippumatta siitä, onko hemofiliaa tai ei.

Kaikille 7−17-vuotiaille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään tunti päivässä yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden. Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää.

– On parempi, että lapsi tai aikuinen hemofiliapotilas liikkuu mielekkäällä tavalla, kuin että hän ei liiku lainkaan. Toki eri lajeissa on riskejä, joita pitää huomioida.

Yhä useampia sopivia lajeja

Österholm kertoo, että urheilulajeihin liittyviä riskejä varten voidaan pohtia esimerkiksi, onko lajissa mahdollisuus käyttää suojavarusteita, harrastaa lajia ilman kontaktia tai voisiko ottaa lääkitystä ennalta.

– Pitkäaikaisvaikutteiset hyytymistekijälääkkeet vaikuttavat siihen, että hyytymistekijät pysyvät pidempään hyvällä tasolla. Tällöin riskit nivelvuodoille ovat pienempiä ja se tuo myös joustoa harjoitteluun.

Perinteisesti hemofiliapotilaille on suositeltu kävelyä, hiihtoa ja uintia. Nykyään lajikirjo on monipuolisempi, mutta vanhat lajit pitävät edelleen pintansa. Huipputason urheilijoita löytyy yhä useammasta lajista, hemofiliasta huolimatta.

On parempi, että lapsi tai aikuinen hemofiliapotilas liikkuu mielekkäällä tavalla, kuin että hän ei liiku lainkaan.

Fysioterapia on myös hemofiliapotilaan nivelterveyden hoidossa keskeisessä roolissa.

–  Jos niveleen on kehittynyt muutoksia pitää liikuntaa ehkä soveltaa tai hakea ohjeistusta fysioterapeutilta. Joskus niveltuki voi olla tarpeen.

Seurantamielessä fysioterapeutti kartoittaa niveltilannetta joko säännöllisesti tai tarpeen mukaan.

– Silloin, jos on ollut ongelmia, pyritään fysioterapian keinoin palauttamaan nivelen toimintaa normaaliksi tai mahdollisimman hyväksi. Vuotojen jälkeen, olisi hyvä, että fysioterapeutti ohjeistaisi, miten päästään taas vuotoa edeltävään liikelaajuuteen.

Inspiroidu mielenkiintoisista potilastarinoista

Next article