Yrittäjä, bloggari ja fitness-lavoilla loistanut urheilija Mari Valosaari nauttii tällä hetkellä elämästään kotona pienten lasten ja hevosten seurassa. Pari vuotta sitten hän kävi läpi rankkoja vaiheita sairastuttuaan yllättäen koliittiin, eli haavaisen paksusuolen tulehdukseen.

 

Tähystyksellä diagnoosi

Vuonna 2013 esikoistaan odottanut Mari lomaili Brasiliassa ja sai rajun ripulin. Mari epäili saaneensa vatsataudin. Kun ripuli paheni ja muuttui veriseksi, oli syytä mennä lääkärin vastaanotolle.

– Lääkäri ei edes tutkinut minua, mutta oli sitä mieltä, että minulla oli peräpukamat, Mari kertoo.

Vasta toinen lääkäri tutki ja antoi lähetteen tähystystutkimukseen. Tutkimus tehtiin joulukuussa 2013, kolme kuukautta Marin Mila-tytön syntymän jälkeen. Marilla todettiin hoitoa vaativa haavainen paksusuolen tulehdus.

 

Sairaalaan ja kortisonikuurille

Mari koki, että vaikka oikea diagnoosi selvisi, olisi lääkäri voinut antaa selkeämpää tietoa sairaudesta ja sen hoidosta.

– Kuuntelin paljon lääkärilatinaa ja jouduin kyselemään. Sain reseptilääkkeitä, peräpuikkoja ja -ruiskeita, sekä suun kautta otettavia lääkkeitä. Kun kysyin, kauanko joudun lääkkeitä syömään, sain vastastaukseksi ”syöt nyt vaan”, Mari muistelee.

Hän lähti lääkäristä yhtä tietämättömänä kuin oli sinne mennytkin. Hän noudatti saamaansa lääkitystä ja olo helpottui, mutta oireet eivät poistuneet täysin.

– Kävin muutamissa kontrolleissa. En valittanut, koska oletin, että näin mennään.

Keväällä 2015 Marille tuli lisäkomplikaatioita, joiden vuoksi hän joutui useita kertoja ensiapuun. Sairaalassa hänen piti olla kaksi hoitojaksoa. Hän yritti olla välillä kotona, mutta tarvitsi ambulanssikyydin takaisin hoitoon. Sairaalassa aloitettiin kortisonikuuri, koska tulehdustila vaati sitä.

– Sain apua kortisonista. Minulle tehtiin myös pieniä operaatioita. Kotona toipilaana makasin pari kuukautta sohvalla.

Mari lopetti ylläpitolääkityksen jouluna 2015.

– Olen nyt oireeton. Kävin juuri tähystyksessä, eikä tulehduksia löydetty, Mari toteaa huojentuneena.

 

Ruokavalio tukee terveyttä

Koliitti on perinnöllinen, mutta puhkeamissyy ei ole tiedossa. Marin mielestä diagnosoiduille potilaille pitäisi antaa enemmän tietoa sairaudesta. Hän on ottanut itse avoimen linjan, eikä turhaan häpeä sairauttaan. Tuttavapiiristä on löytynyt monta, jotka vihdoin ymmärtävät epämääräisten vastavaivojensa syyn.

– Toivoisin, että kerrottaisiin tarkemmin, mistä on kyse. Terveysaseman antamassa esitteessä sanotaan, että ruokavaliolla ei ole merkitystä. Maalaisjärkikin sanoo, että suolistoon menevällä ravinnolla on merkitystä!

Mari uskoo, että prosessoidulla ruoalla on myös vaikutusta sairauden puhkeamiseen. Hän on ylläpitänyt terveyttään lääkehoidon jälkeen lähes maidottomalla ja viljattomalla ruokavaliolla jo puolitoista vuotta.

– Kauraa voin syödä. Riisi sopii, mutta perunaa välttelen. Kasviksia ja hedelmiä en voi syödä raakana. Joudun käyttämään ravintolisiä.

Mari on sairautensa suhteen realisti, sillä koliitille on tyypillistä oireilla uudelleen terveiden jaksojen jälkeen.

– Toivon, että sairaus pysyy rauhallisena. Jos oireet tulevat takaisin, olen viisaampi kuin aiemmin.

Mio-vauva on vasta neljä kuukautta, joten Mari ei pidä kiirettä kuntosalille. Voimme odottaa näkevämme hänen kisakunnossa jälleen parin vuoden päästä.