Etusivu » Diabetes » Uusi nopea silmänpohjatutkimus tehostaa retinopatian seulonta- ja seurantaprosesseja
Sponsoroitu

Diabeettinen retinopatia on silmän verkkokalvosairaus, joka kehittyy monille diabeetikoille pikkuhiljaa. Muutokset voivat olla pitkään oireettomia ja tästä syystä diabetesta sairastavien silmänpohjat tulee tutkia säännöllisesti.

TYKS silmätautienpoliklinikalla on professori Eija Vestillä ollut käytössään kannettava RETeval-laite, joka mittaa objektiivisesti silmänpohjan toimivuutta.

– Laite mittaa uudella tavalla silmänpohjan toimivuutta diabeteksessa ja antaa helppolukuisen tuloksen välittömästi. Potilaatkin ovat olleet iloisesti yllättyneitä tutkimuksen nopeudesta ja miellyttävyydestä. Mukavampi on myös jatkaa arkea välittömästi, kun pupilleja ei ole tarvittu laajentaa.

RETeval-laitteella tehtävä silmänpohjatutkimus kestää alle kaksi minuuttia, eikä se vaadi pupillin laajennusta tai silmän puudutusta. Laite tuottaa valovälähdyksiä silmänpohjan eri soluille ja mittaa niiden todellista toimintakykyä. Tällöin voidaan huomata myös sellaisia muutoksia, jotka eivät vielä näy silmänpohjakuvassa.

Potilaatkin ovat olleet iloisesti yllättyneitä tutkimuksen nopeudesta ja miellyttävyydestä.

– Laitteen luotettavuudesta on paljon julkaistuja tutkimuksia ja itsekin olen jo saanut hyvän otoksen. Laite on hyvin monipuolinen ja ensi vuonna aloitammekin uuden tutkimusprojektin, kertoo silmätautien erikoislääkäri Vesti.

– Seulontalaitteena RETeval on aivan uudentyyppinen. Sillä voidaan saada sellaista tietoa, joka ei vielä näy valokuvissa. Näen, että sen nopeus ja helppokäyttöisyys voi antaa uutta tehokkuutta diabeettisen retinopatian seulonta- ja seurantaprosesseihin.

Laitteen valmistajan, amerikkalaisen LKC Technologiesin vientijohtaja Monika Ranta vastaa laitteen myynnistä maailmanlaajuisesti. 

– Laitteen edullinen hinta ja helppokäyttöisyys on mahdollistanut seulontakäytäntöjen kehittymisen maissa, joissa se on vielä ollut aivan lapsen kengissä. Toisaalta myös hyvin pitkälle prosessinsa hioneissa maissa koetaan, että laite on antanut aivan uudet mahdollisuudet nopeuttaa ensitutkimusta sekä tehostaa seurantaa. Varsinkin näin korona-aikana on laitteen nopeus ja non-invasiivisuus nähty suurena etuna, Ranta kertoo.

Terveystekniikka Valko Oy
B-Cure Laser on tehokas, lääkkeetön hoitomuoto kivunlievitykseen ja haavojen hoitoon. Kuva: Terveystekniikka Valko Oy

B-Cure lääkintälaserilla lisätehoa diabeettisten haavojen hoitoon

Diabetes saattaa edistää vaikeasti parantuvien kroonisten alaraaja- ja jalkahaavojen kehittymistä. Haavan hoito on aloitettava tehokkaasti heti haavan ilmaannuttua, sillä hoidon viivästyessä paranemisen todennäköisyys pienenee ja voi johtaa leikkaukseen tai amputaatioon.

Uudenkaupungin terveyskeskuksen haavavastaanoton haavayhdyshenkilö Marika Metsä-Tokila yllättyi jo kuukauden hoitotuloksista diabeetikkojen säärihaavojen hoidossa.

– Neljässä viikossa saimme hyviä tuloksia kroonisten haavojen ja arpikudosten hoidossa. Laser tukee ja edistää haavan paranemista yhdessä haavan hyvän puhdistuksen ja oikean haavanhoitotuotteen kanssa. Lisäksi se on tehokas kivun lievityksessä. Muutamilta pitkäaikaispotilailta on haavaumat hoidettu kokonaan, Metsä-Tokila kertoo.

Tutkitusti tehokas myös kivunhoidossa

Kliiniset tutkimukset todistavat pienteholaserin tehoavan muun muassa nivelrikon, reuman, ala- ja yläselkävaivojen, fibromyalgian ja akillesjännetulehduksen aiheuttamaan kipuun, sekä edistävän iho- ja kudosvaurioiden paranemista. Lääkintälaser myös nopeuttaa urheilusuorituksen jälkeistä palautumista.

B-Cure Laser on käytössä haavahoidon lisäksi myös kipuklinikoilla ja jo sadoissa suomalaisissa kodeissa. Laite on turvallinen ja helppokäyttöinen ja siitä on saatavana malleja ammattilais- ja kotikäyttöön. Laite on myös vuokrattavissa.

Lisätietoa laitteista: www.terveystekniikka.fi – tel. 045 609 9000

Next article