Etusivu » Diabetes » Timo Eränkö: Elämää sovussa diabeteksen kanssa
Tarinat

Timo Eränkö: Elämää sovussa diabeteksen kanssa

Timo Eränkö
Timo Eränkö
Sanoittaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Timo Eränkö. Kuva: Nelli Päiväläinen

Sanoittaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Timo Eränkö tunnetaan Lapinlahden Linnut -yhtyeen perustajajäsenenä ja rohkeudestaan puhua vaikeistakin asioista ääneen. Eränkö on sairastanut tyypin 1 diabetesta jo vuosikymmeniä. Tänään hän voi oikein hyvin.

Haastattelupaikaksi on sovittu kulmakapakka Helsingin Kurvissa. Eränkö valitsee juomaksi sokeroimatonta virvoitusjuomaa, sillä kokemus on opettanut sopivat elintavat.

– Diabeetikon dokaaminen on sirkustaidetta, jossa ei ole turvaverkkoja. Olen jo rutinoitunut diabeetikko, ja onnekseni välttynyt lisäsairauksilta. Siitä voin kiittää hyvää hoitoa Suomessa. Se sujuu kohdallani kuin ripaska!

Veljeni diabetes

Eränkö oli 24-vuotias, kun hän meni lääkäriin ”eläimellisen janon” ja muiden tyypin 1diabetekseen viittaavien oireiden johdosta. Hän osasi itsekin epäillä diagnoosia, jonka sai.

– Diabeteshan se oli. Meilahden sairaalassa ajattelin kauhuissani, että tässäkö mun elämä oli, mutta eihän se piru vie ollutkaan.

Matkan varrella hänellä on ollut myös sairaudesta johtuvia erektiohäiriöitä.

– Kun on elimistö on epätasapainossa, eivät ajatuksetkaan liiku erotiikan ympärillä. Kun diabeteksen hoito on taas kunnossa, erektiokin palautuu, Eränkö toteaa.

Eränkö kutsuu sairautta kaksoisveljekseen, jonka kanssa kannattaa olla hyvää pataa, vaikka välillä riidelläänkin.

– Tätä veljeä kohtaan täytyy olla pientä rispektiä. Me olemme yhtä. Hyväksyin sairauden jo alkuaikoina, sillä turha sitä vastaan on kapinoida. Diabetes ei ole estänyt minua tekemästä mitään, vaan olen jopa uhmakkaasti pyrkinyt osoittamaan, että pystyn taikomaan vaikka mitä.

Eränkö kertoo, että menneisiin vuosiin on mahtunut myös hankalia aikoja ja ikäviä tilanteita.

– Kyllä se on ollut omaa syytäni, kun olen elänyt ohi sääntöjen. Sitten olen palannut taas ruotuun. Jos tätä sairautta ei hoida, vainajoituu muutamassa päivässä. Ei ole huvittanut katsoa, pitääkö se paikkaansa.

Lue myös: Niko Kytösaho: ”Janoa ja vessassa ravaamista lukuun ottamatta oloni oli normaali”

Kiksejä kävelystä

Kallion koirat tuntevat Erängön jo kaukaa, sillä hänellä on aina taskussaan koirien pureskeltavia hammastikkuja. Ennen kävelyseurana oli oma koira Iines, josta on jo aika jättänyt.

Eränkö kävelee päivässä noin seitsemän ja puoli kilometriä eli noin 15 000 askelta. Päivittäiset kävelylenkit ovat yhden miehen työpalavereja. Kävelyn rytmi sopii myös hyvin sanoittamiseen.

– Minulla on Kiksi-teoria, jonka mukaan ihminen tekee ajanoloon sitä, mistä saa kiksejä. Minulle käveleminen on voimaannuttavaa ja se antaa hyvän unen. Suosittelen kävelyä kaikille, oman maun ja kunnon mukaan.

Eränkö pitää diabeteksen nykyisiä hoitotekniikoita, insuliinikyniä ja verensokerimittausta, suorastaan miellyttävinä.

– Tärkeää on hoitosuhde lääkäriin ja erityisesti omaan diabeteshoitajaan. Käyn kaksi kertaa vuodessa labrassa ja vastaanotoilla. Jos diabetestaan hoitaa hyvin, keskimääräinen eliniänpituus ei välttämättä ole alhaisempi kuin muillakaan.

Insuliinihoidon ja kävelyn lisäksi Eränkö uskoo Omega3-rasvahappojen, mustikan ja kurkuman terveysvaikutuksiin.

Hyväkuntoisella Erängöllä on paljon meneillään. Lapinlahden Linnut Revisited feat. Veljekset Kinnunen -orkesteri viihdyttää lauantaina Helsingissä 19.11. ravintola Virgin Oilissa. Kokoonpanolla on uusia rumankauniita kappaleita ja tietenkin hävyttömiä sketsejä. Erängöllä on työn alla myös näytelmäkäsikirjoitus. Sen arvoituksellinen työnimi on ”Onnellisuusmittari”.

Next article