Etusivu » Diabetes » Diabetespotilas voi itse vaikuttaa mahdollisiin liitännäissairauksiin
Diabeteksen hoito

Diabetespotilas voi itse vaikuttaa mahdollisiin liitännäissairauksiin

Diabeetikon on tärkeää huolehtia läpi elämän mm. hyvästä sokeritasapainosta, verenpaineen ja korkean kolesterolin hoidosta, säännöllisestä liikkumisesta ja ylipainon välttämisestä. Kuva: Getty Images

Saara Metso

sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri

Diabetesta sairastavan elämäntavoilla on huomattava merkitys erilaisten ulkoisten riskitekijöiden näkökulmasta. 

Diabetes altistaa useille eri liitännäissairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille, munuaisten vajaatoiminnalle, jalkahaavoille ja amputaatiolle sekä silmänpohjamuutoksille. Sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Saara Metso sanoo diabetesta olevan useita eri tyyppejä, joihin liittyy hieman erilainen ja eri mekanismeilla lisääntynyt riski eri liitännäissairauksille.

– Karkeasti voi sanoa, että insuliinin puutokseen liittyvä koholla oleva verensokeri vaurioittaa silmänpohjia ja munuaisia, kun taas insuliiniresistenssiin liittyvä pieni tiheä LDL-kolesteroli ja korkea verenpaine altistavat sydän- ja verisuonisairauksille.

Diabetespotilaiden tulisikin käydä säännöllisessä seurannassa liitännäissairauksien ja niiden riskitekijöiden seulomiseksi. Niin sanotut vuosikokeet sisältävät kliinisiä kokeita sekä veri- ja virtsakokeita. Metso muistuttaa lisäksi, että vaikka geeneihin kirjoitettuun liitännäissairauksien riskiin ei voi vaikuttaa, ulkoisiin riskitekijöihin kuitenkin voi.

– Diabeetikon onkin tärkeää huolehtia läpi elämän hyvästä sokeritasapainosta, tupakoimattomuudesta, verenpaineen ja korkean kolesterolin hoidosta, säännöllisestä liikkumisesta ja ylipainon välttämisestä.

Tyypin 2 diabetes altistaa sydän- ja verisuonisairauksille

Diabeetikon riski sairastua ja kuolla sydäntapahtumaan on Metson mukaan huomattavasti korkeampi kuin diabetesta sairastamattoman.

– Insuliiniresistenssin pohjalta kehittyvä tyypin 2 diabetes altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Myös munuaissairauden liitännäissairautena saaneet diabeetikot ovat lisääntyneessä sydänsairauden riskissä, Metso sanoo. 

Vuosikokeissa arvioidaan myös riskitekijöiden tasoa ja potilaan riskiä saada sydäntapahtuma. Erittäin korkean riskin potilaiden seulonnassa keskeisimpänä välineenä Metso painottaa valkuaisvirtsaisuuden seulontaa.

– Jos potilaalla on valkuaisvirtsaisuutta, munuaisten vajaatoiminta tai aikaisempi sydäntapahtuma, hän kuuluu erittäin korkean riskin potilaisiin sydäntapahtumien osalta. Tämä tulee huomioida lääkevalinnoissa ja riskitekijöiden hallinnan tavoitteissa.

Potilaiden ja ammattilaisten tarpeita vastaavat ratkaisut diabeteksen hoitoon

Next article