Etusivu » Diabetes » Mäkihyppääjä Niko Kytösaho: ”Janoa ja vessassa ravaamista lukuun ottamatta oloni oli normaali”
Tarinat

Mäkihyppääjä Niko Kytösaho: ”Janoa ja vessassa ravaamista lukuun ottamatta oloni oli normaali”

niko-kytosaho-diabetes-makihyppy-huippuurheilija
niko-kytosaho-diabetes-makihyppy-huippuurheilija
Kuva: Teemu Moisio

Mäkihyppääjä Niko Kytösaho sairastui diabetekseen vuonna 2015. Sairauden ja huippu-urheilun yhdistäminen ei ollut alussa helppoa, mutta nyt elämään on löytynyt tasapaino.

Itsepintainen jano ja jatkuva virtsantarve – näihin oireisiin mäkihyppääjä Niko Kytösaho lähti hakemaan selvitystä koulun terveydenhoitajalta keväällä 2015. Lopullinen diagnoosi selvisi sairaalassa: Kytösaho oli sairastunut tyypin 1 diabetekseen.

– En osannut odottaa mitään vakavaa, sillä kovaa janoa ja vessassa ravaamista lukuun ottamatta oloni oli täysin normaali. Uutinen oli aluksi sokki, Kytösaho kuvailee neljän vuoden takaisia tuntojaan. 

Sairaalassa Kytösahoa opastettiin, miten verensokeri mitataan ja kuinka paljon insuliinia hänen kulloinkin tarvitsee kehoonsa pistää. Kytösahon mukaan ongelmiakin ilmeni.

– Lääkärit eivät ymmärtäneet, että olen huippu-urheilija enkä siinä mielessä voi syödä tavallisen ihmisen tavoin. Hiilaripitoista sairaalaruokaa syödessäni lihoin 10 kiloa, jotka sitten piti laihduttaa suurimmaksi osaksi pois. 

Lue myös: Suun hyvä mikrobisto toimii suojamuurina koko keholle

Diabetekseen sairastumisen jälkeen tasapainoa piti hakea tovi. Mutta nyt Kytösaho on oppinut yhdistämään huippu-urheilun ja sairautensa. Kuva: Soili Hirvonen

Sairauden kanssa pärjää huippu-urheilijakin

Diabetekseen sairastumisen jälkeen tasapainoa piti hakea tovi. Nyt Kytösaho on oppinut yhdistämään huippu-urheilun ja sairautensa.

– Diabeteksen hoito saa tukea aktiivisesta treenaamisesta sekä terveellisestä ruokavaliosta, jossa olennaista on säännöllinen ateriarytmi. Näiden avulla verensokerini pysyy tasaisena. 

Sairautensa kanssa mäkihyppääjä pärjää kaiken kaikkiaan mutkattomasti – elämä on jatkunut pääosin samanlaisena kuin ennenkin. Kytösahon mielestä tosiasiat kannattaa yrittää hyväksyä mahdollisimman nopeasti.

– Minun elämääni sairaus ei sen kummemmin rajoita, samanlaisia asioita olen voinut tehdä kuin ennenkin. Alkusokki tulee varmasti kaikille, mutta sairastuminen ei ole maailmanloppu.

Next article