Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Diabeetikko voi itse huolehtia näkökyvystään
Diapeettinen retinopatia

Diabeetikko voi itse huolehtia näkökyvystään

diabeetikko
diabeetikko
Diabeettinen retinopatia on salakavala ja usein täysin oireeton vielä silloinkin, kun silmänpohjaan on jo ehtinyt kehittyä hoitoa vaativia muutoksia. Kuva: Getty Images

Nina Hautala

silmätautien professori, ylilääkäri

Diabeettinen verkkokalvosairaus johtaa usein hoitamattomana vakavaan näön heikkenemiseen. Siksi diabeetikon kannattaa hakeutua säännöllisesti silmänpohjakuvauksiin.

Diabetekseen liittyy suurentunut riski sairastua diabeettiseen retinopatiaan eli silmän verkkokalvosairauteen. Diabeettinen verkkokalvosairaus on yksi yleisimmistä diabeteksen liitännäissairauksista sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta sairastavilla. Silmätautien professori ja ylilääkäri Nina Hautalan mukaan suurin diabeettisen retinopatian syy on pitkäaikainen, liian korkea verensokeritaso.

– Myös huomattavat verensokerin vaihtelut altistavat retinopatiamuutoksille. Sairauden kehittymisen riskiä lisäävät samaten esimerkiksi diabeteksen huono hoitotasapaino, kohonnut verenpaine, keskivartalolihavuus, ylipaino sekä tupakointi. 

Hautala muistuttaa, että retinopatian paras hoito on sen ennaltaehkäisy. 

– Huolehtimalla diabeteksen hyvästä hoitotasapainosta sekä liitännäissairauksien, kuten verenpainetaudin hoidosta, voidaan retinopatian ilmaantumista ja etenemistä selvästi vähentää.

Potilaan oma aktiivisuus tärkeää

Diabeettisen retinopatian lääkehoito on viimeisen 10–15 vuoden aikana parantanut retinopatiaa sairastavan henkilön näköennustetta huimasti. Nykyisin onkin harvinaista, että diabetesta sairastavalle aiheutuu retinopatiasta pysyvä näköhaitta.

– Tämä kuitenkin edellyttää ehdottomasti, että hoitoa vaativat muutokset todetaan ja hoidetaan ajoissa, Hautala painottaa.

Hautala kehottaakin diabetesta sairastavia hakeutumaan säännöllisesti silmänpohjakuvauksiin.

– Jokaisen diabetesta sairastavan kannattaa ehdottomasti käydä säännöllisissä silmänpohjakuvauksissa sekä hakeutua silmälääkärin tutkittavaksi, mikäli näköoireita ilmaantuu kuvausten välissä. Silloin voi olla melko varma näkökykynsä säilymisestä.

Retinopatia on Hautalan mukaan salakavala – ja usein täysin oireeton vielä silloinkin, kun silmänpohjaan on jo ehtinyt kehittyä hoitoa vaativia muutoksia. 

– Edetessään retinopatia voi heikentää näköä ja aiheuttaa vaihtelevia näköoireita. Hoitamattomana sairaus voi aiheuttaa pahimmillaan jopa pysyvän näön heikkenemisen.

Next article