Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Ihmisen ulkomuodosta ei voi päätellä diabeteksen syntysyytä
Diabeteksen hoito

Ihmisen ulkomuodosta ei voi päätellä diabeteksen syntysyytä

Sandra Kurki kokee, että diabeteksesta puhuminen on ollut helpottavaa. Kuva: Oma arkisto

Tyypin 2 diabeteksen puhkeamista ei voi typistää ylipainosta johtuvaksi eikä sairaus näy päällepäin. Silti moni diabeetikko kohtaa läskivihaa ja syyllistämistä, myös lääkäreiltä.

Keväällä 2022 some-vaikuttaja, yrittäjä ja kauppatieteiden opiskelija Sandra Kurki sai lääkkeen haittavaikutuksena haimatulehduksen. Sen jälkeen hänen sokeriarvonsa lähtivät nousuun.
Heinäkuussa 2022 Kurki sai vielä koronan, jota seurasi MS-taudin raju pahenemisvaihe. Sitä hoidetaan jättikortisonipulssilla eli iso annos kortisonia pistetään suoraan suoneen.

– Kysyin, sopiiko se minulle sairastetun haimatulehduksen takia. Lääkäri vakuutti hoidon sopivan ja olin valmis ottamaan kortisoniin liittyvän riskin, mutta en tiennyt kuinka ison riskin otinkaan, Kurki kertoo.

Kortisoni nostaa verensokereita yleensä hetkellisesti, mutta Kurjella sokerit nousivat taivaisiin.

– Kortisonipulssin takia minulla puhkesi tyypin 2 diabetes. Miksi kukaan hoitohenkilökunnasta ei ottanut koppia korkeista sokereista jo heti haimatulehduksen jälkeen? Ne näkyivät labroissa ja ennen sitä sokerit oli aina normaalit. Diabetes ei ole minun vikani, mutta kärsin edelleen korkeista sokereista, vaikka diabetestäni hoidetaan monella tavalla.

”Eniten tietoa olen saanut kynsiteknikolta ja seuraajilta, en lääkäreiltä”

Päivystyslääkäri kailotti Kurjen ylipainosta syypäänä diabetekseen niin kovaa, että kaikki tarkkailussa maanneet potilaat kuulivat sen. Kurki oli musertua häpeään.

– Ylipainoon ja diabetekseen liittyy hirveä stigma! Eivätkä lääkäritkään välty siltä, kuuleman mukaan edes lääkiksessä. En siis ylireagoinut vaan opin, ettei lääkärin vastaanotto ole aina turvallinen paikka.
Osastohoidon jälkeen Kurki oli heikossa kunnossa, mutta hänen piti silti olla itse aktiivinen ja ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

– Hoitopolku on täysin itsestä kiinni. Jos soitat, saatat saada takaisinsoiton viikon päästä. Akuutisti ei apua ole, koska resurssit ovat niin ylikuormittuneita. Hoitoväsymyksen takia on vaikea jaksaa edes ottaa lääkkeet ja huolehtia ruokarytmistä.

Jos Kurki ei olisi oma-aloitteinen, hän ei saisi hoitoa.

– Eniten ohjeita olen saanut Instagram-seuraajilta ja kynsiteknikoltani, jotka ovat ihmetelleet, miksi lääkärit eivät ole kertoneet minulle perusasioitakaan. Me tyypin 2 diabeetikot olemme hoidonkin suhteen väliinputoajia ja aivan liian yksin, Kurki pohtii.

”Sisälläni on vahva elämän ilo ja palo”

Elämä monen vaikean sairauden kanssa on yhtä taistelua päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Miten sitä jaksaa?

– Olen tosi sinnikäs ihminen ja koen, että jokainen sairaus on opettanut minulle jotain. Nyt toivon rauhallista arkea, jossa tukipilarit pysyvät. Viime vuosina kriisejä on ollut jo ihan riittävästi, Sandra Kurki sanoo.

Kun arki tuntuu liian raskaalta, läheiset auttavat Kurkea esimerkiksi ylläpitämällä ruokarytmiä.

– Olen aina voinut luottaa läheisiini; äiti tulee luokseni siivoamaan ja laittamaan ruokaa. Silti olen joutunut opettelemaan avun ja tuen vastaanottamista, joita myös mielialalääkitys ja oma avustaja ovat.

”Omaan koloon ei kannata jäädä murehtimaan yksin”

Kun pyörittää yksin vaikeita asioita omassa päässään, ne tuntuvat aina vain pahemmilta. Ja jos ei vastaa puhelimeen eikä lähde ulos, syrjäytyy herkästi.

– Oli ison taistelun takana, että uskalsin kertoa diabeteksesta läheisilleni ja seuraajilleni; siihen liittyy niin suuri häpeä ja stigma. Olen opetellut päästämään ihmisiä lähelleni ja olen kiitollinen kaikista keskusteluista, joissa olen saanut puhua diabeteksesta turvallisessa tilassa, olipa se livenä tai Instagramissa. On tosi helpottavaa, kun saa puhua.

Kurjen elämä ei ole koskaan ollut yksinkertaista ja hän on nostanut itsensä lukuisten romahdusten jälkeen yhä uudelleen jaloilleen.

– Uutan pienistäkin asioista 1000-kertaisen ilon ja keskityn hyvään. Saan tehdä sitä mistä nautin, mikä on tosi onnellista. Rakastan oman firman pyörittämistä ja haluan saada kauppatieteen maisteriopinnot LUT:ssa loppuun. Sitten voin hyödyntää kaikkea oppimaani sekä vaikuttajana että omassa yrityksessäni. On aivan ihanaa, kun vaikeuksien jälkeen itseluottamus palaa. Olen vihdoinkin saanut Sandran kipinää takaisin! Kurki iloitsee.

Next article