Etusivu » Diabetes » Diabeteksen hoidossa läsnäolovastaanotolla yhä paikkansa
Diabeteksen hoito

Diabeteksen hoidossa läsnäolovastaanotolla yhä paikkansa

Elina Pimiä 

asiantuntijaylilääkäri, Diabetesliitto

Potilailla on iästä riippumatta erilaiset valmiudet digitaalisten kanavien käyttöön.

– Tyypin 2 diabetes on osoittautunut huomattavasti monimutkaisemmaksi ilmiöksi, kuin että kyseessä olisi vain ylipainon laukaisema metabolinen ilmiö, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä sanoo.

Osalla tyypin 2 diabetesta sairastavista ei olekaan kyse insuliiniresistenssistä, vaan heillä jo alkuvaiheessa oman haiman insuliinineritys on heikompaa, vaikkei elimistöstä löydä vasta-aineita, jotka olisivat tätä prosessia laukaisseet.

– Nykyään yleisesti on alettu ymmärtää diabeteksen olevan selvästi monimuotoisempi sairaus, kuin mitä aiemmin on ajateltu, Pimiä jatkaa.

Samalla myös hoidot ovat kehittyneet. Insuliininpuutosdiabeteksen hoidossa sensoriteknologia on yleistynyt ja on nyt Pimiän mukaan käytännössä lähes kaikkien saatavilla.

– Automaattiset insuliinipumput osaavat jo sensorilta saamansa tiedon perusteella muokata insuliinin annostelua korjatakseen verensokerin laskua tai nousua.

Pimiä kertoo tyypin 2 diabeteksen käyttöön saaduista valmisteista, joilla on glukoosia laskevan tehon lisäksi tehoa myös päätetapahtumiin.

– Niillä voidaan näin ollen vähentää elinkomplikaatioita, kuten sydän- ja verisuonitapahtumia sekä munuaistapahtumia.

Potilaiden ja hoitohenkilökunnan digitaitojen kehittäminen tärkeää

Potilaiden hoito siirtyy enenevissä määrin verkkoon niin tiedonsaannin, ennaltaehkäisyn ja hoidonohjauksen kuin muiden vastaanottojenkin osalta. Pimiä pitää tärkeänä ymmärtää, että iästä riippumatta potilailla on erilaisia valmiuksia käyttää digitaalisia kanavia.

– On nähtävissä ilmiötä, että muun muassa tutkimustuloksia laitetaan suoraan luettavaksi kannasta varmistamatta, onko potilaalla osaamista käydä lukemassa tieto. Saati sitten osaamista tarvittaessa digitaalisesti viestiä, mikäli kysyttävää ilmenee.

Tiimimallit pyörivät monilta osin Pimiän mukaan oletuksella, että yhteyttä otetaan etänä eikä paikan päälle saavuta.

– Läsnäolovastaanotoilla on kuitenkin yhä paikkansa, ja tosiasiallinen paikallaolovastaanotto vaikkapa terveyskeskuksessa tulee edelleenkin löytyä yhtenä palvelumallina.

Glukoosiarvot ilman sormenpäämittausta

Next article