Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Diabetesta sairastava – pidä huolta jaloistasi!
Diabeetikon jalkaongelmat

Diabetesta sairastava – pidä huolta jaloistasi!

Diabetesta sairastavian tulee pitämään hyvää huolta erityisesti jaloistaan. Kuva: Getty Images

Diabetekseen liittyy huonontunut haavojen paranemistaipumus. Haavan välittömän hoidon tärkeyttä korostaa vuosikymmeniä diabetesta sairastanut Juha Valo.

Alusta asti minua kehotettiin varovaisuuteen haavojen suhteen, sanottiin etteivät ne parane samalla tavalla kuin terveellä ihmisellä. Päätin heti ottaa asian tosissani.

Näin kertoo vakavasta suhtautumisestaan haavanhoitoon entinen kilpaurheilija ja vielä tätä nykyäkin aktiiviurheilua harrastava Valo, 57, joka on sairastanut diabetesta varhaisteini-iästä saakka. Valon mukaan tärkeintä on puhdistaa ja hoitaa haava heti sen synnyttyä.

– Minulla on aina mukanani desinfiointiainetta ja sidetarpeita, jolla puhdistamisen jälkeen peitän haavan tai ihon nirhauman. Haava tulee hoitaa välittömästi, sen suhteen ei kannata lainkaan viivytellä.

Hoitamaton haava tulehtuu Valon mukaan herkästi. Pienestä ihorikosta tai haavasta alkanutta tulehdusta voi nopeasti seurata vakava infektio.

– Tarpeeksi pahan haavan paraneminen on hidasta, ja hoitamattomana haava voi johtaa jopa amputaatioon. Tätäkin olen lähipiirissäni valitettavasti päässyt todistamaan.

Hyvä yleiskunto edesauttaa diabeetikon haavojen parantumista

Valon elämässä haavoja ja ihorikkoja on riittänyt, sillä esimerkiksi salitreeni ja luonnossa liikkuminen altistavat helposti luumustelmille ja ihon vahingoittumiselle. Hän kehottaa diabetesta sairastavia pitämään hyvää huolta erityisesti jaloistaan.

– Ihoa kannattaa hoitaa ja rasvata sekä käydä säännöllisesti jalkahoitajan luona. Uusien kenkien käyttämisen jälkeen jalat on hyvä tarkistaa erityisen huolellisesti, jotta huomaa mahdolliset ihovahingot välittömästi.
Huolellisen haavanhoidon ja säännöllisen jalkahoidon lisäksi Valo korostaa myös terveellisten elintapojen merkitystä diabeetikolle.

Omaa kehoa kannattaa kuunnella tarkasti ja antaa sille aikaa myös palautua.

– Oikeanlainen ravinto, monipuolinen liikunta ja riittävä lepo pitävät terveenä. Omaa kehoa kannattaa kuunnella tarkasti ja antaa sille aikaa myös palautua. Silloin haavojenkin paraneminen nopeutuu.
Hyvä fyysinen terveys on ollut Valon tukena hänen toipuessaan nilkan vakavasta luuydintulehduksesta sekä sydän- ja munuaisleikkausten jälkeen.

– Kannattaa pitää mielessä, että vaikeissakin terveyshaasteissa paranemista edesauttaa hyvä yleiskunto. Tätä sanomaa haluan jakaa mahdollisimman monelle.

Tarjoamme ratkaisun, jonka lääkärit haluavat nähdä ja jonka potilaat voivat tuntea

Next article