Etusivu » Diabetes » Diabetes osana lapsuutta
Diabeteksen hoito

Diabetes osana lapsuutta

diabetes
diabetes
Diabeteksen hoitaminen lapsilla tarkoittaa insuliinikorvaushoitoa. Kuva: Getty Images


Anna-Kaisa Tuomaala

lastenendokrinologi, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Lapsen ja nuoren diabeteksen hoito kuuluu perheen arkeen ja juhlaan. Hybridipumppu helpottaa insuliiniannoksien laskemista ja annostelua.

Suomessa sairastuu vuosittain noin 500 alle 15-vuotiasta lasta diabetekseen. Lapsuuden diabeteksessa kyse on useimmiten tyypin 1 diabeteksesta.

– Tyypin 1 diabeteksessa ihmisen elimistö ei tuota insuliinia. Siksi diabeteksen hoitaminen lapsilla tarkoittaa insuliinikorvaushoitoa, kertoo lääkäri, lastenendokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Tyypin 1 diabeteksen hoito on vaativaa. Insuliinitarve vaihtelee päivittäin sekä eri vuorokauden aikoina. Siihen vaikuttavat lukuisat asiat, kuten tunteet, hormonaaliset tekijät, stressi ja infektiotaudit. Insuliinitarvetta ei aina pystytä ennustamaan.

– Pienellä lapsella diabeteksen hoidossa haastetta voi lisätä, ettei hän tunne matalia tai korkeita sokereita. Murrosiässä puolestaan hormonit vaikuttavat sokeritasoa nostavasti.

Teknologia auttaa diabeteksen hoidossa

Tuomaalan mukaan on tärkeää, että lapsen ja nuoren diabetes hyväksytään ja sen hoitaminen saadaan ujutettua osaksi perhe-elämää. HCL-pumppu tuo helpotusta tähän.

Kyseessä on hybridipumppu, joka koostuu säätöalgoritmillisesta insuliinipumpusta sekä glukoosisensorista. Pumppu laskee sensorin osoittaman arvon mukaan viiden minuutin välein tarvittavan insuliinimäärän ja annostelee sen.

– Näin sokerit pysyvät tasaisina, mikä auttaa estämään diabeteksen elinkomplikaatioita myöhemmin elämässä.

Lapsen, nuoren tai hänen huoltajansa pitää laskea itse hiilihydraatit aterioiden yhteydessä, mutta pumpun annosopas määrittää, paljonko insuliinia annostellaan.

Teknologia on paras keino, jonka avulla voidaan päästä hoidon tiukkoihin tavoitteisiin.

– Kun algoritmi tekee pienen päätöksen viiden minuutin välein sen sijaan, että ihminen tekee neulalla ja ruiskulla ison päätöksen harvoin, erehtymisen mahdollisuus on paljon pienempi.

Mitä tehdä, jos epäilee lapsella diabetesta?

Diabeteksen oireita: janotus, lisääntynyt virtsaamisen tarve, yökastelu, vatsakivut, oksentelu ja tahaton laihtuminen.

Oireet kehittyvät yleensä salakavalasti viikkojen tai jopa kuukausien kuluessa.

Jos epäilee lapsella diabetesta, pitää hakeutua heti lääkärille tai hoitajalle, jonka luona lapsen verensokeriarvo voidaan mitata.

Next article