Etusivu » Diabetes » Munuaisvaurio on tyypin 2 diabeteksen yleinen liitännäissairaus
Diabeteksen liitännäissairaudet

Munuaisvaurio on tyypin 2 diabeteksen yleinen liitännäissairaus

Verikokeella seurattava kreatiiniarvo kannattaa selvittää säännöllisesti, sillä sekin kertoo munuaisten toiminnasta. Kuva: Getty Images

Lääketieteen kehityksen myötä diabeteksesta johtuvien komplikaatioiden määrä on vähentynyt.

Diabetes lisää esimerkiksi sepelvaltimotautiin, sydämen vajaatoimintaan sekä sydän- ja aivoinfarktiin sairastumisen vaaraa 2–4-kertaiseksi verrattuna diabetesta sairastamattomiin.

– Diabetesta sairastavan hermosto voi vaurioitua ja silmäpohjaan saattaa tulla diabeteksesta aiheutuvia muutoksia, lisää yleislääketieteen erikoislääkäri, diabeteksen hoidon erikoispätevyyden omaava diabetologi Suvi Hietaniemi.

Lisäksi diabetes saattaa vahingoittaa munuaisia. Tyypin 2 diabetesta sairastaville munuaisvauriot ovat yleinen diabeteksen liitännäissairaus. Tyypillisesti diabeteksen aiheuttama vaurio munuaisissa näkyy virtsan valkuaisen lisääntymisenä.

 – Olisi tärkeää, että diabetesta sairastavat kävisivät säännöllisesti antamassa virtsanäytteen, josta pystytään etsimään virtsasta albumiinia eli valkuaista.

Myös verikokeella seurattava kreatiiniarvo kannattaa selvittää säännöllisesti, sillä sekin kertoo munuaisten toiminnasta.

– Kontrollikäyntien määrä vuodessa on yksilöllinen, mutta vähintään kerran vuodessa diabetesta sairastavan olisi hyvä käydä laboratoriokokeissa.

Diabetesta hoidetaan kokonaisvaltaisesti

Hietaniemi haluaa valaa toivoa diabetesta sairastaville. Tautia pystytään hoitamaan nykylääketieteen keinoin paremmin kuin ennen ja verensokerin seurantaan on kehitetty uusia sensoreita, jolloin myös se onnistuu aiempaa helpommin.

– Näiden ansiosta diabeteksesta johtuvien komplikaatioiden määrä on vähentynyt.

Munuaisvaurioita ja muita mahdollisia liitännäissairauksia ennaltaehkäistään parhaiten hoitamalla diabetesta hyvin ja kokonaisvaltaisesti. Kolesteroli ja verenpaine ovat yhtä tärkeitä hoitaa yksilölliselle tavoitetasolle kuin verensokeri.

Terveellinen ravinto, riittävä liikunta ja lepo sekä tupakoimattomuus ovat avainasemassa diabeteksen hoidossa. Jos ylipainoa saa elintavoilla alaspäin, sekin auttaa sairauden hoidossa.

– Jo pienillä elintapamuutoksilla on merkitystä, kuten sillä, että kävelee 500 askelta päivässä enemmän.

Lähteet: Diabeteksen munuaistauti: Käypä hoito -suosituksen Diabeteksen munuaistauti potilasversio, 2020. Diabetes – sairastatko diabetesta tietämättäsi?: Käypä hoito -suosituksen Tyypin 2 diabetes potilasversio, 2018.

Artikkelin tuotannon on sponsoroinut AstraZeneca Oy. – FI-9935-11-2022-AZ

Next article