Etusivu » Diabetes » Sydämen vajaatoiminta voidaan tunnistaa jo ennen kuin se oireilee
Sponsoroitu

Diabeetikkojen sydämen vajaatoiminta on sekä alidiagnosoitu että alihoidettu.

– Sydämen vajaatoiminta ei ole sairaus, vaan lopputulema. Diabeetikko voi sairastaa tietämättään pitkäänkin, mutta tulevia tapahtumia voidaan ennakoida jo varhaisessa vaiheessa. Asioita voidaan hoitaa kauan ennen kuin ne kriisiytyvät, sydänlihasvaurioiden sekä verisuonten ja munuaisten vaurioiden syntyminen voidaan estää, Roche Diagnostics Oy:n liiketoimintayksikön johtaja Arsi Itkonen painottaa.

Riski voi olla kohonnut myös oireettomalla potilaalla. Tutkimusten mukaan hoidon tehostamisen viivästyminen yhdellä vuodella tyypin 2 diabeetikoilla, joilla ei ole ollut aiemmin sydän- ja verisuonitapahtumia, on yhteydessä 64 prosenttia suurempaan sydämen vajaatoiminnan riskiin.

Täsmällisellä ja oikea-aikaisella sydämen vajaatoiminnan riskin arvioinnilla pystytään asioihin puuttumaan varhaisessa vaiheessa. Näin sekä tyypin 2 diabeetikoiden sydämen vajaatoiminnan hoitotulokset paranevat että terveydenhuollon resursseihin ja niiden kohdentamiseen kohdistuva kuormitus vähentyy.

Yksinkertainen testi antaa selkeitä tuloksia

– Hoitoresursseja voitaisiin helposti kohdentaa oikeille potilaille. Valitettavasti monen tyypin 2 diabeetikon hoito on heikossa seurannassa. NT-proBNP-testi sopisi erittäin hyvin perusseurantaan pitkäaikaisen verensokerin (B-HbA1c) mittaamisen sekä munuaisten ja maksan tutkimusten rinnalle. Jos NT-proBNP:n arvo ylittää 125 pg/ml, viittaa se mahdolliseen sydämen vajaatoiminnan olemassaoloon. Jos arvo on alle 125 pg/ml, asiat ovat suurella todennäköisyydellä kunnossa ainakin seuraavan vuoden. Tämä tieto on usein hyvä motivoimaan jatkamaan terveitä elämäntapoja, Itkonen toteaa.

NT-proBNP-testaus auttaa lääkäreitä löytämään oikean kardioprotektiivisen hoitopolun jokaiselle tyypin 2 diabeetikolle. Testi:

– on vaivaton, verikoe riittää.
– on äärimmäisen yksiselitteinen, jos tulos on alle viitearvon asia on kunnossa.
– motivoi hyvässä hoitotasapainossa olevaa potilasta jatkamaan terveellisiä elämäntapoja.

sydän

NT-proBNP-testillä voidaan ennakoida diabeetikon tulevaa sydänterveyttä

JMA-2022-315

Next article