Etusivu » Diabetes » Diabeetikolle jalkapohjan känsä on hälytysmerkki
Diabeetikon jalkaongelmat

Diabeetikolle jalkapohjan känsä on hälytysmerkki

jalka
jalka
Ennaltaehkäisy ja pienten haavojen hoito on tärkeää ohjata lääkärin ohella jalkaterapeutille. Kuva: Getty Images

Vesa Juutilainen

plastiikkakirurgi, ortopedi, Suomen Terveystalo Oy

Miksi diabeetikoille kehittyy jalkahaavoja?

– Korkea verensokeri vaurioittaa hermoja ja diabetekseen liittyy usein ääreishermoston toiminnan heikentymistä. Tämä altistaa kosketustunnon rappeutumisen lisäksi jalkojen virheasennoille. Nämä yhdessä johtavat paikalliseen ylikuormitukseen ja haavan uhkaan. Kun ylikuormituksesta varoittava kipusignaali puuttuu, myös kivi kengässä voi aiheuttaa haavan huomaamatta.

Mistä tietää, että jalat ovat kuormittuneet?

– Jalkapohjan känsät ovat elimistön luonnollinen reaktio paikalliselle ylikuormitukselle. Yleisimmin känsiä tulee päkiään luisevan ulkoneman kohdalle, ja jos rasitusta ei kevennetä, siihen voi kehittyä haava.

Pidä siis jaloistasi hyvää huolta: tarkista iho ja kengät päivittäin. Panosta hyviin jalkineisiin, jotka eivät hankaa. Myös varpaiden ja jalkaterien jumppa ja venyttely tukevat hyvinvointiasi.

Miten haava tulisi hoitaa?

– Kun olet puhdistanut ja suojannut haavan, kevennä haavaan kohdistuvaa painetta ja hankausta. Vähennä kävelyä, vaikka varsinainen kevennyshoito toteutetaankin hoitokengän, ortoosin tai kipsin avulla.

Pienetkin haavat on hoidettava heti. Valtaosa amputaatioista on estettävissä sillä, että haavanhoito on alusta asti perusteellista.

 Onko jotain, mitä ei kannata tehdä?

– Älä luota siihen, että jos et tunne kipua, ongelmaa ei ole. Tupakointi heikentää valtimoverenkiertoa ja haittaa haavan paranemista.

Mitä perusterveydenhuollossa tulisi huomioida?

– Ennaltaehkäisy ja pienten haavojen hoito on tärkeää ohjata lääkärin ohella jalkaterapeutille. He toteuttavat yhdessä diabeetikon yksilöllisen kevennyshoidon ja riskiluokan mukaisen seurannan. Lisäksi kaikki vaativat tapaukset tulee ohjata viipymättä erikoissairaanhoidon moniammatillisten työryhmien arvioon.

Next article