Etusivu » Diabetes » Tyypin 1 diabeteksen hoito ruuhkautuu pääkaupunkiseudulla – lisähoitohenkilökunnan tarve akuutti
Diabeteksen hoito

Tyypin 1 diabeteksen hoito ruuhkautuu pääkaupunkiseudulla – lisähoitohenkilökunnan tarve akuutti

diabeteksen
diabeteksen
Hoitava lääkäri määrittelee yhteistyössä potilaan kanssa hoidon tarpeen, johon kuuluu myös hoitotarvikkeiden määrän arviointi. Kuva: Getty Images

Diabeetikoille tärkeät laitteet ovat kiven alla, tai hoitoja ei henkilökunnan vajeesta johtuen päästä lainkaan aloittamaan. Epätasa-arvoinen tilanne huolestuttaa. 

Hoidon ruuhkautuminen pääkaupunkiseudulla johtuu Ykköstyypit ry:n perustajan ja puheenjohtajan Ilkka Kosken käsityksen mukaan muun muassa siitä, että joillakin poliklinikoilla on selkeä lääkäri- ja hoitajapula.

– Epävirallisen puskaradion mukaan osa henkilöstöstä on tämän lisäksi ylikuormittunut.

Ruuhkautuminen näkyy potilaille usein esimerkiksi tarvittavien hoitovälineiden myöntämisprosessin ontumisena. 

– Päädytään tilanteeseen, jossa moni ykköstyypin diabeetikko ei enää saa äärimmäisen tärkeitä laitteita, kuten insuliinipumppuja, Koski sanoo.

Hoitovälineiden puute voi Kosken mukaan pahimmillaan vaikuttaa lisäsairauksien kehittymiseen, mikä puolestaan nostaa potilaan hoitokustannuksia sairaanhoitopiirin näkökulmasta.

– Epätasa-arvoista on, että miltei identtisellä taudinkuvalla kaksi diabeetikkoa saa täysin päinvastaiset päätökset insuliinipumppua haettaessa — toiselle myönnetään, toiselle ei.

”Diabetes on hyvin yksilöllinen sairaus”

– Helsingin kaupungin hoitotarvikejakelusta on tullut meille asti yhteydenottoja diabetesta sairastavilta jo vuosia, sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic Diabetesliitosta sanoo.

Tuominen-Lozic kertoo pääkaupunkiseudulla asuvien potilaiden esittävän huolensa muun muassa siitä, että heille on yhtäkkiä lakattu myöntämästä verensokerin mittausliuskoja.

– Olemme kuulleet myös sensoroinnin ongelmista – siis että glukoosisensoria ei saa, vaikka käypähoitokriteerit täyttyisivät.

Tilanne on Tuominen-Lozicin mukaan vakava, mikäli hoitavan lääkärin linjaukset ohitetaan. Hoitava lääkäri määrittelee yhteistyössä potilaan kanssa hoidon tarpeen, johon kuuluu myös hoitotarvikkeiden määrän arviointi.

– Diabetes on hyvin yksilöllinen sairaus, eikä kategorisia linjauksia saa tehdä esimerkiksi diabetestyyppien perusteella. Jokaisen henkilön tarpeita pitää tarkastella yksilöllisesti.

Next article