Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Diabetesta sairastava Susanna Hujanen: ”Olen voinut ulkoistaa diabeteksen hoidon pumpulle”
Diabeteksen hoito

Diabetesta sairastava Susanna Hujanen: ”Olen voinut ulkoistaa diabeteksen hoidon pumpulle”

diabetesta
Kaupallinen yhteistyö:
Susanna Hujanen kannustaa muitakin diabetesta sairastavia suhtautumaan positiivisesti uuteen teknologiaan. Kuva: oma arkisto
diabetesta
Kaupallinen yhteistyö:
Susanna Hujanen kannustaa muitakin diabetesta sairastavia suhtautumaan positiivisesti uuteen teknologiaan. Kuva: oma arkisto

Veren glukoosiarvoihin vaikuttavat useat tekijät, kuten ruokavalio, liikunta ja stressitaso. Glukoosiarvojen hallintaa voidaan parantaa älykkään järjestelmän avulla.

Jo 3-vuotiaana diabetesdiagnoosin saanut Hujanen tietää, että diabeteksen hoito vaatii jokapäiväistä tarkkuutta ja varsinkin nuoruusvuodet ovat haastavia.

– Kehittyvien hoitomuotojen avulla omaa arkea voi kuitenkin muuttaa ja siten raivata aikaa muullekin, kuin jatkuvalle verensokereiden ja insuliinin mittaamiselle, Hujanen sanoo.

Monipistoshoitojen ajoista on jäänyt vain vähän mielikuvia, sillä ensimmäisen insuliinipumppunsa nyt kolmekymppinen Hujanen sai jo 10-vuotiaana. Diabetes on vuosien varrella kuitenkin tuonut haasteita hoitoväsymyksen sekä insuliinin heikon imeytymisen muodossa.

– Myös kaksosraskaus vaati huimasti lisäpanostusta omahoitoon. Insuliinipumpun avulla sekin aika meni kuitenkin todella hyvin, Hujanen jatkaa.

Insuliinipumppu ja etenkin sensoroivat pumput ovat tuoneet nuoren äidin arkeen paljon helpotusta. Hujasen mukaan laitteilla on ollut suurempi merkitys kuin hän alkuun uskoi.

– Kaikki on vaivattomampaa jo pistosten ihan konkreettisesti vähennyttyä. Ero on suuri myös henkisesti, kun vastuuta on voinut antaa yhä enemmän laitteelle.

Medtronicin diabetestuotteet parantavat elämänlaatua 

Hujasella nyt käytössä oleva 7 vuorokauden Medtronic Extended -infuusiossetti (9 mm kanyylilla) paransi hänen elämänlaatuaan huomattavasti.

– Aiemmin esiintyneitä insuliinin imeytymisen ongelmia ei enää ole. Uuden infuusiosetin myötä insuliini imeytyy esimerkillisesti, Hujanen toteaa.

Ilon aihe on myös se, ettei setin vaihtoa tarvitse miettiä nykyisin enää kuin kerran viikossa, kun Hujasen mukaan tarve oli aiemmin lähes päivittäinen. 

– Olen MiniMed™ 780G -insuliinipumpun myötä voinut keskittyä elämään ja ulkoistaa diabeteksen hoidon kokonaisuudessaan pumpulle. Tämä on ollut hyvin vapauttavaa.

Hujasen mielestä olennaisen tärkeää onkin suhtautua positiivisesti uuteen teknologiaan. Sitä hän suosittelee myös muille diabetesta sairastaville.

– Diabetes on asia, joka tulee aina kulkemaan mukanani. En kuitenkaan anna sen määrittää minua tai arkeani.

Keskity elämään – älä glukoosiarvoihisi

Next article