Skip to main content
Etusivu » Diabetes » HCL-pumppu helpottaa diabetesta sairastavan elämää
Diabeteksen hoito

HCL-pumppu helpottaa diabetesta sairastavan elämää

Kun herätessä verensokerit ovat hyvät ja arvot ovat kohdillaan myös yön aikana, saa elimistö todella levätä. Kuva: Getty Images

HCL-pumppua käyttävän arjesta vapautuu aikaa muulle kuin glukoositason korjailuille. Panostamalla tehokkaaseen hoitoon ajoissa säästetään myös verorahoja.

Viidennes suomalaisista t1-diabetesta sairastavista on huonossa hoitotasapainossa. Huono hoitotasapaino lisää merkittävästi liitännäissairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä silmäsairauksien riskiä. Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiän mukaan HCL-insuliinipumppu voi auttaa jaksamaan silloin, kun hoitotasapaino ei ole ihanteellinen ja hoitoväsymys vaivaa.

– Moderneimmat pumput hyödyntävät ihonalaiskudoksesta glukoositasoa mittaavan anturin lähettämää tietoa ja säätävät insuliininannostelua muuttuvan sokeritason mukana, Pimiä aloittaa.

Pumppuun ohjelmoitu ohjelma arvioi muutaman minuutin välein muutoksen, joka tarvitaan toivotun glukoositason varmistavaan insuliininannosteluun. Aterioilla diabetesta sairastavan tulee kuitenkin yhä arvioida syömänsä hiilihydraatin määrä ja syöttää tieto pumppuun. 

– HCL-pumppujen avulla suuremmalla osalla insuliininpuutosdiabetesta sairastavista on mahdollista päästä hyvään hoitotulokseen, Pimiä sanoo. 

Verensokeriarvot kohdillaan myös yöaikaan

Pimiä muistuttaa, että useat erilaiset tekijät, kuten stressi, unen laatu, liikunnan määrä ja esimerkiksi kuukautiskierron vaihe vaikuttavat siihen, millainen insuliinintarve kulloinkin on. 

– Ei ole kahta samanlaista päivää. Ei riitä, että arvioidaan ruoan sisältämät hiilihydraatit, vaan korjailuja tarvitaan, mikäli päivän mittaan ilmaantuu muutostekijöitä. Ja niitähän arjessa riittää. 

Perinteisemmillä insuliininpumpuilla käyttäjä joutuu omatoimisesti muuttamaan insuliinin annostelua ja antamaan aterioiden välillä niin sanottuja korjausannoksia pitääkseen verensokerin tasaisena. HCL-pumppua käyttävän arjesta vapautuu Pimiän mukaan aikaa muulle kuin glukoositason korjailuille.

– HCL-pumppua käyttäville riittää usein se, että aterioilla käyttää pumppua ja siirtää liikunnan aikana pumpun erilliseen liikuntatilaan, joka huomioi muuttuneen insuliinintarpeen. Muutoin säätö tapahtuu automaatin kautta. 

Useimmiten HCL-pumppu tuottaa juuri yöaikaan hyvin tasaisen verensokeritason. 

– Kun herätessä verensokerit ovat hyvät ja arvot ovat kohdillaan myös yön aikana, saa elimistö todella levätä, Pimiä jatkaa.

HCL-pumpulla yön matalien verensokerien esiintyminen on myös vähäisempää, joten yöunia ei matalien verensokerien pelossa tarvitse enää menettää.

Ratkaisuja diabeteksen hoitoon

Next article