Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Diabeetikko, tarkistuta näkösi säännöllisesti!
Diabeteksen liitännäissairaudet

Diabeetikko, tarkistuta näkösi säännöllisesti!

diabeettinen retinopatia
diabeettinen retinopatia
Pitkän ajan kuluessa diabetes aiheuttaa jonkinasteisia retinopatiamuutoksia lähes jokaiselle sitä sairastavalle. Kuva: Getty Images

Yleisin diabetekseen liittyvä riski on ns. diabeettinen retinopatia eli verkkokalvosairaus, joka hoitamattomana voi johtaa vakavaan näön heikkenemiseen.

– Diabeettisen retinopatian ongelmana on, että se voi kehittyä pitkälle ennen oireilemista, toteaa dosentti, apulaisylilääkäri Nina Hautala Oulun yliopistollisen sairaalan silmätautien klinikalta.

– Oireina ovat esimerkiksi verkkokalvon turvotuksesta aiheutuva näön nopea heikkeneminen ja kuvavääristymät. Verkkokalvolle voi kehittyä myös uudisverisuonia, jotka vuotavat herkästi lasiaiseen muodostaen näkökenttään niin sanottua nokisadetta eli liikkuvia mustia läiskiä. Näiden oireiden ilmestyessä on syytä hakeutua kiireesti lääkäriin.

Hautalan mukaan sairauden havaitsemista vaikeuttaa myös se, että diabetekselle ominaiset verensokerivaihtelut aiheuttavat ohimeneviä taittovoiman ja näöntarkkuuden muutoksia, jotka eivät vielä sinänsä kerro diabeettisesta retinopatiasta. 

– Tärkeintä onkin huolehtia sokeritasapainon säilymisestä vakaana hoitavalta lääkäriltä saatujen ohjeiden mukaisesti, hän korostaa. 

– Myös verenpaineeseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä korkean verenpaineen on todettu pahentavan diabeettisia silmämuutoksia.

Pitkän ajan kuluessa diabetes aiheuttaa jonkinasteisia retinopatiamuutoksia lähes jokaiselle sitä sairastavalle. Muutokset ovat kuitenkin usein niin lieviä, että ne eivät vaadi hoitoa. Hautala suosittelee kuitenkin säännöllisiä silmänpohjankuvauksia kaikille diabeetikoille, jotta retinopatia huomattaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mikäli retinopatiaa kuitenkin pääsee syntymään, sitä voidaan hoitaa silmänpohjan laserhoidolla tai silmän lasiaiseen pistoksina annettavalla verisuonikasvutekijän estäjällä.

Taudin varhaisen havaitsemisen kannalta on olennaista, että silmänpohjat kuvataan säännöllisesti.

 – Silmänpohjan kuvauslaitteisto on kuitenkin kallis investointi, joten potilas joutuu joskus matkustamaan pitkän matkan päästäkseen kuvaukseen. Pienempi ja kevyempi kuvauskalusto on tulossa markkinoille, ja mikäli testauksissa todetaan että se kykenee riittävän laadukkaaseen ja sensitiiviseen kuvaukseen, laitetta voitaisiin hyödyntää kaukana sairaaloista sijaitsevilla alueilla, toteaa Hautala. 

Next article