Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Tankotanssija Jenni Multisilta: ”Urheilu opetti huolehtimaan terveydestä”
Diabeteksen hoito

Tankotanssija Jenni Multisilta: ”Urheilu opetti huolehtimaan terveydestä”

Jenni Multisilta
Jenni Multisilta
Jenni Multisillan diabetes puhkesi 16-vuotiaana. Alkuun sairautta oli vaikea hyväksyä. Kuva: Karolina Isakson

Yrittäjänä ja kirjailijana työskentelevä Jenni Multisilta, 28, sai diabetesdiagnoosin keskellä myrskyisintä murrosikää. Aluksi hän kielsi koko sairauden olemassaolon ja kieltäytyi jyrkästi vanhempiensa tarjoamasta avusta.

Kroonisen sairauden aiheuttama sisäinen myllerrys kesti pitkään ja helpottui vasta yliopistossa, jossa hän löysi tankotanssin.

– Urheilun myötä kiinnostuin terveydestäni kokonaisvaltaisesti. Harrastus muutti ruokarytmiäni, sillä halusin syödä järkevästi, jotta jaksan treenata. Kiinnitin enemmän huomiota myös sokeritasapainoon ja siihen, että sokerit eivät laske liian matalalle treenin jälkeen, Multisilta kertoo.

Hänen diabeteksensa puhkesi 16-vuotiaana, keskellä ensimmäistä kesätyökesää.

– Oireeni olivat hyvin klassisia. Olin väsynyt ja janoinen, ja ravasin pissalla vähän väliä. Olin elämäni ensimmäisessä kesätyössä, enkä suostunut millään myöntämään itselleni, että olen sairas. Vanhempani joutuivat viemään minut puoli väkisin lääkäriin, jossa sairaus diagnosoitiin hyvin nopeasti, Multisilta muistelee.

Täysillä mukana

Sairauden hyväksyminen vei Multisillalta pitkään. Hän kieltäytyi vanhempiensa tarjoamasta avusta ja halusi pärjätä ruokailun, hiilihydraattien laskemisen ja pistämisen kanssa alusta lähtien itse.

– Näin jälkikäteen ajatellen kaikki apu olisi kannattanut ottaa vastaan. Siinä kohtaa, kun elämä oli muutenkin myllerryksessä, vapaan syömisen loppuminen ja päivittäinen sairauden hoito tuntuivat ylivoimaisilta.

Multisillan katsantokanta diabetekseen muuttui yliopistossa, jossa hän sattumalta ajautui ystävänsä kanssa tankotanssitunnille.

– Rakastuin lajiin saman tien ja kun jostain innostun, olen heti täysillä mukana. Harrastuksena alkanut tankotanssi muuttui osaltani nopeasti kilpaurheiluksi, jonka myötä kiinnostuin enemmän terveydestäni. Koska treenasin paljon, minun oli pakko muuttaa ruokarytmiäni fiksummaksi ja opetella pistämään insuliinia siten, että hypoglykemia ei yllätä intensiivisten treenien jälkeen, Multisilta kertoo.

Tankotanssija Jenni Multisilta
Näin jälkikäteen ajatellen kaikki apu olisi kannattanut ottaa vastaan, toteaa Multisilta. Kuvat: Karolina Isakson

Urheilun vai diabeteksen ehdoilla?

Vaikka urheilun aloittaminen paransikin Jenni Multisillan suhdetta diabetekseen, hän sanoo, ettei intohimoinen urheilu ollut sairauden hoidon kannalta kaikin ajoin tervettä.

– Optimoin hiilihydraattimäärät treenien mukaan ja tasasin verensokerin nousuja ylimääräisellä insuliinilla. Sen viiden vuoden ajan, kun kilpailin, elin urheilun, enkä diabeteksen ehdoilla, Multisilta tunnustaa.

Hän sanoo, että kilpaurheilun lopettamisen jälkeen diabetes on ollut huomattavasti paremmin tasapainossa.

– Myös olkavarressani olevasta verensokerisensorista on ollut suuri apu. Se on helpottanut huomattavasti sokerien seurantaa ja sairauden hoitoa.

Jenni Multisilta, 28
Kauppatieteiden maisteri ja yrittäjä
Ilma-akrobatia- ja tankotanssiohjaaja, jooga-opettaja ja kirjailija
Työn alla toinen psykologinen jännityskirja Mitä tapahtui merenneidolle

Next article