Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Yli aitojen ja diabeteksen
Sponsoroitu

Jaakko Linnus, 20-vuotias aitajuoksija Tampereelta, sairastui diabetekseen 2-vuotiaana. Diabetes on kulkenut Jaakon mukana lähes syntymästä asti, mutta hän ei koe jääneensä mistään paitsi. Diabetes ei ole ikinä hidastanut aktiivisesti ja tavoitteellisesti urheilevan Jaakon vauhtia.

Jaakko on nuoresta asti harrastanut liikuntaa. Jalkapallo ja yleisurheilu kilpailivat aluksi Jaakon ajasta, mutta lopulta yleisurheilu voitti kisan. Päälaji on pitkään ollut 400 metrin aidat. Tampereen Pyrintöä edustava Jaakko paransi heinäkuun puolivälissä omaa ennätystään alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa sekä alku- että välierissä, sijoittuen lopulta 16 parhaan joukkoon ja Kalevan kisoissa heinäkuun lopussa Jaakko nappasi SM-pronssia.

Jaakko sai keväällä 2022 käyttöönsä MiniMed™ 780G -insuliinipumppujärjestelmän, jonka automaattinen SmartGuard™-teknologia säätelee automaattisesti insuliinin annostelua ja korjaa korkeita arvoja itsenäisesti 5 minuutin välein, ympäri vuorokauden. Jaakon aiemmassa hoitomuodossa pumppu ja sensori olivat erilliset laitteet eri valmistajilta. Nykyisessä järjestelmässä hän kertoo pitävänsä siitä, että kaikki osat toimivat yhdessä, eikä esimerkiksi erillisiä skannauksia tarvita. Pumppu myös pitää Jaakon glukoosiarvot tasaisempana kellon ympäri.

Nuorille urheilusta kiinnostuneille Jaakko haluaa välittää viestin siitä, että kaikki voi olla mahdollista: ”Menkää sinne kentälle, tavoitelkaa niitä unelmianne. Diabetes ei teitä estä”.

Aiemmin jo kilpailuja edeltävinä päivinä sekä varsinkin kilpailupäivänä Jaakko joutui tarkkailemaan glukoosiarvoja ja säätämään hoitoa jatkuvasti. Nyt tuo kaikki on suurimmaksi osaksi jäänyt pois. Aiemmilla hoitomuodoilla Jaakko koki myös harjoitusten jälkeen matalia glukoosiarvoja, mutta tällä uudella pumpulla niitä ei ole ollut ollenkaan samalla tavalla.

Jaakko on käynyt hoitopaikkansa kanssa liikuntaohjeet läpi ja hänelle soveltuvista toimintatavoista on yhdessä sovittu. Vaikka diabeteksen hallinta tulee ottaa kilpaurheilussa huomioon, diabetes ei kuitenkaan aina ole Jaakon mielessä. Starttiviivalla Jaakko unohtaa kaiken muun, sillä silloin keskitytään vain juoksuun

Arjessa Jaakko kantaa insuliinipumppua ja sensoria näkyvillä, eikä juuri mieti laitteiden näkymistä muille. Vetoketjullinen tasku verkkareissa on hänen mielestään paras paikka pumpulle. Siellä pumppu on helposti saatavilla ja pysyy turvallisesti mukana.

Aiemmin peruspumppua käyttäessään Jaakko joutui usein heräämään yöhypojen vuoksi ja seurauksena oli lähes poikkeuksetta vuoristorata. Nykyään hänestä on kiva herätä, kun koko yö on ollut tasaista käyrää. Jaakolle suurin muutos MiniMed™ 780G -pumpun saamisen jälkeen onkin ollut yösokereiden parantuminen, niihin hän on todella tyytyväinen.

Nuorille urheilusta kiinnostuneille Jaakko haluaa välittää viestin siitä, että kaikki voi olla mahdollista: ”Menkää sinne kentälle, tavoitelkaa niitä unelmianne. Diabetes ei teitä estä”.

MiniMed™ 780G – säätelee ja korjaa insuliiniarvoja automaattisesti 5 minuutin välein!

Tässä kertomuksessa ja artikkelissa esitetyt näkökulmat ja mielipiteet ovat haastatellun potilaan, eivätkä välttämättä vastaa Medtronicin virallista kantaa tai tuotteita koskevia väittämiä.Katso tarkemmat käyttöohjeet, käyttöaiheet, vasta-aiheet, varotoimet, varoitukset ja mahdolliset haittatapahtumat laitteen käyttöoppaasta. Lisätietoja saat paikalliselta Medtronic-edustajalta.

FI-IPT-2300020 ©2023 Medtronic

Next article