
– Toki hiv-testiin on syytä mennä myös, jos epäilee hiv-infektioon liittyviä oireita, sanoo infektiolääkäri Pia Kivelä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.
Kivelä painottaa, että hiv-testiin kannattaa mennä aina, jos on vähäinenkin tartunnan mahdollisuus.
– Jos testi on negatiivinen, kuten usein on, se on hyvä uutinen. Jos testi on positiivinen, sekin on hyvä asia: hiv-infektion hoito voidaan aloittaa ajoissa, eikä tartunta ehdi aiheuttaa oireita, sairauksia tai sairaalahoitoa.
Suomalaisten hiv-tartunnat liittyvät usein matkailuun tai miesten väliseen seksiin Suomessa tai ulkomailla. Osa tartunnoista taas todetaan henkilöillä, jotka ovat muuttaneet maasta, jossa hiv on yleinen.
Toisaalta on vaarallista lokeroida tartunnan riskiä tiettyihin ryhmiin. Perheellinen henkilö omaa keskimääräistä pienemmän riskin saada hiv-tartunnan, mutta on suuressa riskissä tulla diagnosoiduksi myöhään, jos hiv-tartunnan mahdollisuus ei tule mieleen itselle eikä lääkärille.
Lääkitty hiv ei tartu
Hiv:n varhaisella toteamisella ja lääkityksen aloituksella on valtavasti hyötyjä. Tartunnan saanut ei silloin koskaan sairastu tai saa oireita tartunnastaan.
– Lääkitys laskee veren hi-viruspitoisuuden mittaamattoman matalaksi ja pitää tartunnan saaneen terveenä, infektiolääkäri kertoo.
Toimiva lääkitys estää myös uudet tartunnat, eikä hi-virus tartu lääkitystä käyttävältä edes suojaamattomassa seksissä. Lääkitys estää myös tartunnat äidistä lapseen raskauden tai synnytyksen aikana.
Suomalaiset hiv-positiiviset onnistuvat hoidossa erinomaisesti.
Hiv-infektiota hoidetaan yhdistelmälääkityksellä, joka koostuu kahdesta tai kolmesta lääkkeestä. Hoito on potilaalle maksuton.
– Lääkkeet otetaan kerran päivässä ja ne ovat nykyään varsin hyvin siedettyjä. Ne on kuitenkin muistettava ottaa sangen tarkkaan ja säännöllisesti, jotta niiden teho säilyy, Kivelä kertoo.
Hiv-tartunnan saaneet käyvät verikokeissa ja sairaalassa seurantakäynneillä useimmiten kahdesti vuodessa. Nykyään toinen näistä käynneistä saatetaan korvata etäkäynnillä tai puhelulla, mistä monet työssäkäyvät potilaat ovat olleet tyytyväisiä.
Suomalaiset hiv-positiiviset onnistuvat hoidossa erinomaisesti. Valtakunnallinen hiv-laaturekisteri näyttää, että yli 94 prosenttia hiv-tartunnan saaneista on diagnosoitu, ja näistä 95 prosenttia käyttää hiv-lääkitystä.
– Lääkkeitä käyttävistä 94 prosentilla veren viruspitoisuus on mittaamaton, eli hoitotulos on kansainvälistenkin tavoitteiden mukaan erinomainen.
FI-NON-00539