Skip to main content
Etusivu » Infektiotaudit » Perheenäiti sai hiv:n ex-mieheltään
Hiv

Perheenäiti sai hiv:n ex-mieheltään

Kuva: Getty Images

Helsinkiläinen kolmen lapsen äiti Petra, 35, sai muutama vuosi sitten neuvolan rutiinitestien jälkeen tietää sairastavansa hiviä.

Tieto oli shokki, joka romahdutti hetkellisesti koko maailman. Petra oli muutamaa vuotta aiemmin eronnut lopullisesti puolisostaan, jonka kanssa hän oli elänyt suhteen viimeiset vuodet on-off-suhteessa. Eron jälkeen hän tapasi uuden miehen, jolla ei ollut entuudestaan lapsia. Keskustelujen jälkeen pari päätti yrittää yhteistä lasta ja melko pian raskaustesti näyttikin plussaa.

– Varasin ajan neuvolaan, jossa mentiin tutun kaavaan mukaan. Ensimmäisellä käynnillä sain lähetteen laboratoriotesteihin, joissa testataan aina myös hiv,  Petra kertoo.

Melko pian Petra sai neuvolasta soiton, jossa häntä pyydettiin tulemaan lääkärin vastaanotolle. Hän meni sinne ilman miestään, koska ajatteli, ettei rutiinitulosten kuulemiseen tarvitta puolisoa.

– Kun lääkäri sanoi, että minulta oli löytynyt testeissä hiv, menin aivan shokkiin. En kerta kaikkiaan voinut uskoa sitä todeksi, hän muistelee.

Aika helpotti ahdistusta

Totta se kuitenkin oli. Tartuttajaksi paljastui ex-mies, joka oli mitä todennäköisemmin saanut taudin maksullisen seksin välityksellä. Petran uusi puoliso ei ollut tartuntaa saanut ja lapsikin syntyi huolellisen suojauksen jälkeen terveenä.

– Mieheni ilmoitti heti alkuun, että pysyy rinnallani, vaikka mikä tulisi. Se rauhoitti, vaikka ei omaa tuskaani  helpottanutkaan. Shokki hälveni ajan myötä. Enää hiv ja kuoleman pelko eivät pyöri kellon ympäri mielessä.

Onni onnettomuudessa

Nykyisin Petra käy puolivuosittain kontrollilaboratoriotesteissä ja lääkärin vastaanotolla. Hänen viruskuormansa on ollut jo pitkään mittaamattoman matala, mikä tarkoittaa, ettei hän voi tartuttaa ketään.

Petran arkeen kuuluvat työ, perhe ja parisuhde, joka voi kaikesta huolimatta hyvin. Alkuun pariskunta käytti seksissä kondomia, mutta lääkäreiden luvalla siitäkin on voitu luopua.

– Oli oikeastaan onni onnettomuudessa, että päätimme vielä tehdä yhteisen lapsen. Sairaus löydettiin ajoissa, kerran päivässä otettava lääke on pitänyt sen hyvin kurissa, eikä mieheni saanut tartuntaa.

– Muista kroonisista sairauksista hiv eroaa siinä, että tästä ei voi edelleenkään puhua julkisesti. Jos kertoisin sairaudesta koko nimelläni, lapseni kärsisivät siitä koulussa, Petra huokaa.

Next article