Etusivu » Infektiotaudit » Milloin kannattaa mennä hiv-testiin?
Hiv

Milloin kannattaa mennä hiv-testiin?

Hivin kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä apua ja tukea on saatavilla koronaepidemiasta huolimatta. Kuva: Unsplash

Sini Pasanen

Toiminnanjohtaja, Positiiviset ry

Suomessa todetaan vuosittain noin 150–200 hiv-tartuntaa. Koronaepidemia on vaikuttanut myös hiv-testiin pääsyyn.

Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen sanoo, että hiv-testiin kannattaa mennä silloin kun epäilee, että on saattanut altistua hiv-tartunnalle tai asia ylipäänsä mietityttää itseä.

Hiv voi tarttua suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä sekä yhteisten huumeidenkäyttövälineiden käytössä.

– Mutta hiv-tartunnan saaneen käyttämä lääkitys estää hivin tarttumisen muihin ihmisiin, Pasanen lisää.

Suomessa kaikille raskaana oleville naisille tarjotaan hiv-testiä, sillä hiv voi tarttua äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana.

– Suomessa ei ole todettu yhtään äidistä-lapseen hiv-tartuntaa, mikäli äidin hiv-tartunta on ollut tiedossa.

Hiv-testi on merkittävä osa hivin ennaltaehkäisyä

Hiv-testin saa pyydettäessä minkä tahansa paikkakunnan terveyskeskuksesta, opiskelijaterveydenhuollosta sekä yksityisiltä lääkäriasemilta.

Lisäksi Suomessa on saatavilla matalan kynnyksen anonyymia hiv-testausta Positiiviset ry:n ja Hivpointin tarjoamana Helsingissä ja Pro-tukipisteen Helsingin lisäksi Tampereella ja Turussa.

Osa huumeidenkäyttäjien terveysneuvontapisteistä tarjoaa hiv-pikatestejä.

– Järjestöjen tekemän jalkautuvan ja etsivän työn yhteydessä tarjotaan usein myös mahdollisuutta hiv-pikatestiin, Pasanen kertoo.

Pasanen toivoo lisää mahdollisuuksia päästä hiv-pikatestiin matalalla kynnyksellä. Hiv-testi on merkittävä osa hivin ennaltaehkäisyä. Järjestöjen tekemä hiv-testaus tavoittaa erityisesti ihmisiä, joille kynnys hakeutua terveyskeskukseen on korkea.

Sairauteen liittyy stigmaa

Pasanen arvelee, että koronaepidemia on saattanut vähentää jonkin verran hiv-testiin hakeutumista, sillä tällä hetkellä aika pitää varata etukäteen matalan kynnyksen testipaikkoihin.

– Testin ottaminen on hyvin tärkeää, sillä hi-virus on usein oireeton ja se voi pysyä oireettomana monia vuosia. Ei ole muuta keinoa selvittää onko saanut hiv-tartunnan kuin hiv-testi.

Vaikka lääkitty hiv ei tartu, sairauteen liittyy yhä stigmaa, joka Pasasen mukaan saattaa estää joidenkin ihmisten kohdalla testiin hakeutumisen.

– Nykyään meille tullaan kuitenkin anonyymia testausmahdollisuutta useammin ottamaan hiv-testi siitä syystä, että ihmiset haluavat samalla saada luotettavaa tietoa hiviin liittyen, Pasanen kertoo.

Positiiviset ry tarjoaa tiedon ja neuvonnan lisäksi esimerkiksi vertaistukea sekä am matillisesti ohjattuja ryhmiä hiv-tartunnan saaneille sekä heidän läheisilleen. Koronaepidemian aikana tapaamisia on järjestetty etäyhteyksin. Hivin kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä apua ja tukea on saatavilla koronaepidemiasta huolimatta.

Kolme tärkeää asiaa hiv-viruksesta:

· Lääkitty hiv ei tartu
· Hiv voi olla vuosia oireeton
· Aina on hyvä päivä mennä hiv-testiin

Next article