Skip to main content
Etusivu » Infektiotaudit » Elton John: Aids-epidemia päätökseen vuoteen 2030 mennessä
Hiv

Elton John: Aids-epidemia päätökseen vuoteen 2030 mennessä

Elton John
Elton John
Kuva: Elton John Aids Foundation

HIV:n hoidossa on otettu suuria harppauksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Silti epätietoisuus, syrjintä ja poliittinen kahtiajako aiheuttavat edelleen turhia AIDS-kuolemia. Elton Johnin Aids-säätiön tavoitteena on saada AIDS-epidemia päätökseen vuoteen 2030 mennessä. Kysyimme itse Elton Johnilta, miten tähän päästään.

Olet ollut sitoutunut HIV:n ja AIDS:n vastaiseen taisteluun jo yli kaksi vuosikymmentä. Mikä rohkaisi sinua ryhtymään asian puolestapuhujaksi tietoisuuden lisäämiseksi ja perustamaan säätiön?

Kerroin kirjassani Love is the Cure ystävystymisestäni Ryan Whiten kanssa Yhdysvalloissa. Näin kuinka hän kärsi, ja kuinka kiltti ja anteeksiantavainen hän oli, ja se herätti minussa halun tehdä jotain merkityksellistä taistelussa HIV:ä vastaan. Siihen aikaan AIDS:a sairastavat olivat hylkiöitä. Hautaustoimistot eivät edes suostuneet tuhkaamaan heidän jäännöksiään. Se oli kauheaa. Ajattelin voivani käyttää kuuluisuuttani kasvattaakseni tietoutta, samalla tavoin kuin Elizabeth Taylor oli tehnyt AMFAR:n kanssa.

Onko yhteiskuntamme tietoisuus HIV:stä ja sen seurauksista mielestäsi vielä riittävä?

Ei. On hämmästyttävää, kuinka paljon tapaan ihmisiä, jotka luulevat, että AIDS on joko parannettu tai kuolemantuomio. Kumpikaan ei ole totta. AIDS tappaa yhä valtavan määrän ihmisiä, ja 18 miljoonaa ihmistä ympäri maailman ei tiedä kantavansa tautia. Mutta lääketieteellinen hoito on erinomaista, ja monet eivät myöskään tiedä, että hyvää hoitoa saava ei tartuta HI-virusta muihin.

Vuosikaudet HIV oli kuolemantuomio. Lääketieteellisten hoitokeinojen ansiosta tilanne on muuttunut suuresti. Vaikeuttaako tämä mielestäsi taistelua tautia vastaan, sillä ihmiset eivät enää ota sitä yhtä vakavasti?

No, maailmassa on tällä hetkellä paljon asioita, jotka vaativat huomiotamme. Ilmastonmuutos on valtaisa pelko, samoin terrorismi ja poliittinen vakaus. Mitä ihmisten tulee tietää HIV:stä on, että olemme saaneet suurenmoista kehitystä aikaan. Uusien HIV-tartuntojen määrä on laskussa, jopa puolittumassa, monissa maissa, joissa HIV-testausta ja hoitoa on laajennettu, mutta tämä on erittäin tärkeä hetki toimia. HIV on tarttuva. Jos emme jatkuvasti vähennä tartunnan saavien ihmisten määrää, se jatkaa leviämistä. Emme voi luovuttaa nyt.

Tavoitteeksi on ilmoitettu AIDS-epidemian saaminen päätökseen vuoteen 2030 mennessä. Mitkä ovat suurimmat haasteet tuon tavoitteen saavuttamisen tiellä, ja kuinka Elton Johnin Aids-säätiö (Elton John Aids Foundation) auttaa tavoitteen saavuttamisessa?

Mielestäni suurimpia esteitä on kolme: poliittinen tahto asettaa tämä tauti etusijalle ja osoittaa sille varoja, stigma, joka ajaa HIV-tartunnan saaneita näkymättömiin tai saa heidät kieltämään riskinsä, ja tietoisuus siitä, kuinka ja missä käydä testeissä, ja kuinka tehokkaita hoitomuodot ovat nykyään. Säätiö yrittää vaikuttaa hallituksiin varmistaakseen tietoisuuden siitä, kuinka merkittävän eron hallituksen tuki voi saada aikaan. Lisäksi rahoitamme ohjelmia, jotka asettavat etusijalle suurimmassa vaarassa olevat yhteisöt – LGBT-yhteisöt, vangitut ihmiset, seksityöläiset ja suonensisäisten huumeiden käyttäjät. Nämä ihmiset elävät jo nyt varjoissa. Meidän täytyy varmistaa, ettei heitä unohdeta. Säätiön työ – joka tukee kumpaakin palvelua – ja kaikki kirjallisuutemme, viestintämme ja mediatyömme tähtää stigman vastaiseen kamppailuun paikallisella, kansallisella ja maailmanlaajuisella tasolla. Aiomme tehdä tätä paljon lisää vuoden 2017 aikana.

Eräs toinen tavoitteesi on ”ei enää syrjintää, ei enää HIV-tartuntoja, eikä enää AIDS-kuolemia”. Mitkä ovat mielestäsi tämän päivän suurimmat haasteet noiden tavoitteiden saavuttamisessa?

Syrjintä lisää tartuntoja ja kuolemia. Suunnatessamme kohti maailmaa, jossa poliittinen kahtiajakautuneisuus on paljon aiempaa suurempaa, ja jossa on helppoa syyttää monista asioista vähemmistöjä tai yhteisöjä, joilla on vähemmän valtaa, meidän tulee haastaa syrjintä ja kiinnittää siihen huomiota sitä kohdatessamme. Minusta näyttää siltä, että yhden ihmisryhmän demonisointi paremman maailman rakentamisen nimissä ei ole koskaan toiminut. Siltojen rakentaminen ja maailman muuttaminen kiltimmäksi paikaksi ovat niitä asioita, joilla taataan, että kaikki saavat tarvitsemansa tuen. Tämä ei ole utopistinen ajatus. Riittävä tuki tarkoittaa, etteivät ihmiset sairastu, tartuta muita, menetä tuottavuuttaan, eikä lapsia jää orvoiksi. Meidän on tehtävä sitä, mikä toimii, ei sitä, mikä kasvattaa yhteiskunnan kahtiajakoa.

Lue lisää ja auta Elton Johnia saamaan Aids-epidemia päätökseen – Elton John AIDS Foundation.

Alkuperäinen kirjoitus: von Anna Birkenmeier. Käännös: Käännöstoimisto Transfluent.

Next article