Skip to main content
Etusivu » Infektiotaudit » Punkkitarkastukset ovat paras suoja borrelioosilta
Borrelioosi

Punkkitarkastukset ovat paras suoja borrelioosilta

punkki-niitty
punkki-niitty
Kuva: Unsplash ja Getty Images

Tyksin infektiolääkäri, professori Jarmo Oksi vastasi punkkeja ja borrelioosia koskeviin kysymyksiin.

Missä Suomessa on punkkeja?

Luonnossa puutiaisia esiintyy suunnilleen Kemi-Kuusamo linjan korkeudelle saakka. Runsaimmin niitä on Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomen saaristoalueilla. Marjastus- ja sienestysmaastot ovat myös riskialuetta.

Kuinka yleinen punkinpurema tai borrelioosi on ja mistä sen tunnistaa?

Voidaan laskea, että ’punkki puree’ Suomessa ihmistä pari miljoonaa kertaa vuosittain. Puremakohdassa voi olla kutinaa. On olennaista huolehtia punkkisyynistä, sillä borrelioosiriski riippuu kiinnittymisajasta. Riski yön yli kiinnittyneestä punkista on kuitenkin vain kahden prosentin luokkaa.

Miten toimia, jos punkki puree?

Jäitä hattuun – ei kannata hätääntyä! Puutiainen kannattaa irrottaa saman päivän aikana. Teräväkärkiset pinsetit ovat mielestäni paras poistoväline, koska niillä saa otteen imukärsästä aivan ihon pinnasta. Vetämällä varovasti ulospäin punkki ’napsahtaa’ irti. Pistokohta kannattaa pyyhkiä antiseptisellä aineella. Kun punkki on poistettu, jää ihoon usein pieni kutiava näppylä, jonka ympärille tulee usein 2-3 sentin punoitusalue. Pistokohta voi olla kuukausiakin kutiava eikä siitä ole vaaraa, jos ihon punoitusalue ei ala laajentua.

Millaisia ovat borrelioosin oireet?

Borrelioosi on bakteeritauti, jonka esiintyvyys on ollut ainakin viimeiset kaksikymmentä vuotta jatkuvassa kasvussa ja esiintymisluvut nelinkertaistuneet. Suomessa arvioidaan olevan vuosittain 7000-8000 borrelioositapausta, joista 80-90 % on varhaisvaiheen ihon infektioita, joka on ’vaeltavaa punoitusta’. Tasavärisen tai rengasmaisen punoituksen yltäessä viiden senttimetrin läpimittaan on aihetta epäillä borreliainfektiota ja hakeutua lääkärin vastaanotolle. Vaeltava punoitus voi olla moniläiskäinen, jolloin bakteeria on levinnyt muuallekin kuin pistopaikkaan.

Levinneen borrelioosin muita ilmenemismuotoja ovat hermostoon tai niveliin, joskus harvoin myös sydämeen tai silmään, levinnyt infektio. Levinneen borrelioosin oireisto alkaa viimeistään vuoden kuluttua tartunnan saamisesta – yleensä kuitenkin jo 1-3 kuukauden kuluessa.

Miten borrelioosia hoidetaan?

Borreliabakteeri-infektioon on tehokas antibioottihoito. Varhaisvaiheen ihoinfektioon käytetään yleensä kahden viikon mittaista tablettihoitoa. Levinneessä borrelioosissa käytetään yleensä 3-4 viikon mittaista kuuria.

Next article