Etusivu » Infektiotaudit » Milloin viimeksi kävit HIV-testissä?
Hiv

Milloin viimeksi kävit HIV-testissä?

HIV-positiivinen
HIV-positiivinen
Kuva: Getty Images

Suojaamaton seksi hoidossa olevan HIV-positiivisen kanssa on turvallisempaa kuin oletetun HIV-negatiivisen. Vanhentuneet ajatusmallit heikentävät HIV-positiivisten elämänlaatua turhaan.

HIV on krooninen sairaus siinä missä diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, niveltulehdus tai allergia ja astmakin. Silti tutkimusten mukaan yli 60 % HIV-positiivisista kokee vaikeaksi tai erittäin vaikeaksi kertoa sairaudesta lähipiirilleen.

– Ajoissa diagnosoidun HIV:n kanssa voi elää normaalia elämää, eikä hoidettu HIV tartuta tai lyhennä odotettua elinikää. Terveisiin nähden HI-viruksen on tutkimuksissa todettu madaltavan elämänlaatua hieman, muttei sen enempää kuin muutkaan krooniset sairaudet, infektiolääkäri Jussi Sutinen oikoo käsityksiä HIV:stä.

Sairauden elämänlaatua heikentävä osa-alue kuitenkin poikkeaa muista kroonisista sairauksista selkeästi.

– HIV:n vaikutus elämänlaatuun näkyy painotetusti mielenterveydessä ja seksielämässä. Vanhentuneet tiedot saavat ihmiset pelkäämään ja karttamaan HIV-positiivisia erityisesti sukupuolikontaktissa. Tämä on absurdia, sillä suojaamaton seksi satunnaisen kontaktin kanssa on vaarallisempaa kuin diagnosoidun HIV-positiivisen, Sutinen herättelee.

Lääkehoidossa olevien HIV-positiivisten riski tartuttaa on tutkimuksissa osoitettu olemattomaksi.

– Yli 1600 tutkitusta parista ja yli 120 000 suojaamattomasta emätin- tai peräaukkoyhdynnästä tartuntojen määrä oli pyöreä nolla, kun pariskunnan toinen osapuoli on ollut lääkehoidossa oleva HIV-positiivinen, Sutinen kertoo.

– Tutkimukseen osallistuneista yli 1600 HIV-negatiivisesta 19 oli tutkimuksen päätyttyä muuttunut positiiviseksi, mutta virus ei kertaakaan ollut sama kuin HIV-positiivisella puolisolla, infektiolääkäri jatkaa vain hoitamattoman viruksen tartuttavan osoittavista tuloksista.

Sutinen peräänkuuluttaa tietoisuuden lisäämistä ja lainsäädännön muuttamista stigmojen murtamisessa.

– Suomen oikeuslaitoksen tulkinnan mukaan suojaamatonta seksiä harrastava, hyvän hoitovasteen HIV-positiivinen voidaan tuomita rikokseen vaaran aiheuttamisesta, vaikka tartuntavaaraa ei ole. Vanhanaikainen lainsäädäntö ylläpitää stigmaa ja eriarvoisuutta.

Kannatko vastuun riskinotostasi?

Suojaamaton seksi on aina riski, ja riskikäyttäytyminen syy hakeutua testiin.

– On naiivia ajatella, että HIV koskee vain marginaaliryhmää eikä minua. HIV voi olla oireeton jopa 10 vuotta, ja näiden vuosien aikana ehtii levittämään tautia tietämättänsä aika paljon, Sutinen sanoo.

– Pitkälle edetessään virus voi aiheuttaa oheistauteja, joita ei saada hallintaan. Jokainen HIV-kuolema on turha, infektiolääkäri painottaa ja kannustaa testiin jokaisesta altistuksesta.

WHO tavoittelee vuoteen 2020 mennessä tilannetta, jossa 90 % HIV-tartunnan saaneista on diagnosoitu, näistä 90 % lääkehoidossa, ja 90 % on saanut hyvän hoitovasteen.

– Suomessa testaaminen on muita Pohjoismaita vähäisempää, emmekä vielä ole saavuttaneet tavoitetta diagnosoinnin osalta. Arviolta 12 % potilaista jää vielä ilman diagnoosia ja hoitoa, osittain terveydenhuollon passiivisuudesta ja testaamiseen liittyvien häpeän tunteista johtuen, Sutinen sanoo ja rohkaisee muutokseen.

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article