Etusivu » Infektiotaudit » Huuliherpes tarttuu kosketuksessa – hoito kannattaa aloittaa heti oireiden ilmaannuttua
Herpes

Huuliherpes tarttuu kosketuksessa – hoito kannattaa aloittaa heti oireiden ilmaannuttua

Kuva: Pexels

Huuliherpes on virustauti, jossa suun alueelle puhkeaa kivuliaita rakkuloita. Vaiva voi olla monivuotinen riesa, ja sen aiheuttaa yskänrokko eli Herpes simplex-virukset tyyppi 1 ja 2.

Tyyppi 1 aiheuttaa useammin huuliherpeksen, kun tyyppi 2 aiheuttaa yleisemmin genitaaliherpeksen, mutta oireet voivat ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklundin mukaan mennä myös toisinpäin.

– Vilustuminen, auringonvalo, stressi tai kuukautiset voivat aktivoida herpeksen. Heikentynyt puolustuskyky esimerkiksi vaikeiden sairauksien vuoksi voi lisätä herpeksen uusiutumistiheyttä sekä taudin kestoa, luettelee Kyrklund.

Kyrklundin mukaan herpes tarttuu kosketuksessa, esimerkiksi käsien välityksellä. Herpeksen tarttuvuus moninkertaistuu oireisessa vaiheessa, mutta se voi tarttua myös silloin kun oireita ei ole. Tartunta saadaan tyypillisesti jo lapsena, mutta usein huuliherpeksen tartunta voi olla oireeton, ja monet kantavatkin virusta tietämättään. Osalla kantajista virus voi aiheuttaa ajoittain uusiutuvan rakkulaisen ihottuman.

– Huuliherpes alkaa usein kihelmöivällä, pistelevällä tai polttavalla tunteella, minkä jälkeen noin vuorokauden kuluttua huulille tai ympäröivälle iholle voi ilmaantua rakkuloita. Lisäksi lähi-imusolmukkeet saattavat turvota. Joskus oireena voi olla raju ja voimakkaasti aristava suutulehdus, ja tautiin voi liittyä lämpöilykin. Oireet häviävät useimmiten 2–3 viikossa, Kyrklund kuvailee.

Nopea aloitus parantaa hoitotuloksia

Huuliherpekseen auttaa parhaiten suun kautta otettava kuurimainen viruslääke, jota saa apteekista ilman reseptiä. Hoito suositellaan aloitettavaksi mahdollisimman pian ensioireiden ilmaantumisen jälkeen.

– Siinä tabletteja on otettava viisi kertaa päivässä. Lääkärin määräämää reseptilääkettä sen sijaan otetaan vain kahdesti päivässä, neuvoo Kyrklund.

Jos herpesrakkulat leviävät nopeasti huulista muualle kasvoille tai jos herpesrakkuloita esiintyy silmän lähettyvillä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Herpekseen on olemassa tablettimuotoinen estohoito. Tabletteja voi syödä pienemmällä annoksella säännöllisesti tai tarvittaessa esimerkiksi lomamatkalla tai ennen jotakin tärkeää esiintymistä. Herpekseen kehitellään parhaillaan myös rokotteita, mutta Kyrklund näkee, että menee vielä vuosia ennen kuin ne ovat myynnissä.

5 faktaa herpeksestä:

  1. WHO on hiljattain arvioinut, että maailmassa on 3.7 miljardia ihmistä, jotka ovat saaneet herpes simplex 1 tyypin tartunnan.
  2. Neljällä viidestä on vasta-aineita Herpes simplex tyypille 1, joka yleensä aiheuttaa huuliherpeksen.
  3. Noin yhdellä viidestä on vasta-aineita herpes simplex tyypille 2.
  4. Herpes voi puhjeta kenelle vaan.
  5. Atooppinen ihottuma voi altistaa herpeksen puhkeamiselle.
Next article