Etusivu » Infektiotaudit » Lääkitty hiv ei tartu
Hiv

Lääkitty hiv ei tartu

hiv-tarttuvuus
hiv-tarttuvuus
Kuvat: Getty Images, oma arkisto ja Janne Mäkinen

Jussi Sutinen

infektiolääkäri, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Hi-viruksen hoitoon tepsii moni lääke. Seuraava askel on päästä eroon hiviin ja sen testaamiseen liittyvästä turhasta häpeästä.

Hiv-infektion hoitamisessa on edetty viime vuosina suurin harppauksin. Viruksen määrä saadaan tehokkaan lääkehoidon avulla elimistössä niin pieneksi, että hiv ei tartu edes suojaamattomassa seksissä eikä äidistä lapseen raskauden aikana.

– Suomessa ei ole kahteenkymmeneen vuoteen syntynyt yhtään lasta, joka olisi saanut hiv-tartunnan äidiltään, kertoo infektiolääkäri Jussi Sutinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Raskaana olevan naisen mahdollisesta hiv-tartunnasta saadaan tieto viimeistään äitiysneuvolan asiakkuuteen kuuluvassa hiv-testissä. Äitiysneuvolaa lukuun ottamatta hiv-testi ei kuulu perusseulontoihin.

Sutinen kertoo, että ihmisillä saattaa olla harhaluulo, että hiv testataan ennen leikkaukseen menoa. Näin ei kuitenkaan ole.

– Joskus potilaat kertovat olleensa kokeissa, jossa testattiin ”kaikki.” Mutta sellaista tutkimuspakettia ei ole olemassa.

Hiv-testi tehdään verinäytteestä. Lääkäri tai hoitaja voi ehdottaa testaamista, mutta hiv-testiä voi ja kannattaa pyytää myös itse.

Suomessa testin saa mistä tahansa terveydenhuollon toimipisteestä, myös toisen sairaanhoitopiirin alueella. Sen voi tehdä maksutta ja anonyymisti Positiiviset ry:n, Hivpointin tai Punaisen Ristin testauspisteissä eri paikkakunnilla.

– Lisäksi testin voi ostaa Hivpointin kautta kotiin ja tehdä sen itse.

Mikä on sinun hiv-statuksesi?

Suomessa todetaan vuosittain noin 150 uutta hiv-tartuntaa. Perinteisesti hiv löytyy meillä kiusallisen myöhään, sillä se voi olla vuosien ajan oireeton.

Jokaisella on oikeus tietää hiv-statuksensa. Testiin on syytä hakeutua, jos pohtii tartunnan mahdollisuutta. Negatiivinen testitulos on luotettava kolmen kuukauden kuluttua oletettavasta tartuntatilanteesta.

– Tartunta on aina mahdollinen, kun on harrastanut suojaamatonta seksiä uuden kumppanin kanssa, infektiolääkäri sanoo.

Sutinen harmittelee hiviin yhä liittyvää häpeää. Siksi ei voida liikaa korostaa, että ajoissa diagnosoitu hiv on täysin hoidettavissa. Kenenkään ei tulisi häpeän tunteiden vuoksi jättää testiä pyytämättä.

– Oma päivitetty hiv-status on meistä jokaiselle tärkeä tieto.

Nykyään on olemassa myös ennaltaehkäisevä lääkitys hiv-infektioon. Se voidaan aloittaa henkilölle, jolla on selvästi suurentunut hiv-tartunnan riski.

– Kondomia tarvitaan kuitenkin edelleen muiden seksitautien ehkäisemiseksi, Sutinen lisää.

Ennaltaehkäisevä lääkitys ei yleensä ole pysyvä, vaan liittyy esimerkiksi elämänvaiheeseen, jolloin seksikumppani vaihtuu usein. Hiv-tartunnan saanut joutuu sen sijaan käyttämään lääkkeitä loppuelämänsä.

Next article