Skip to main content
Etusivu » Infektiotaudit » Haavat on tärkeää puhdistaa huolellisesti
Haavanhoito

Haavat on tärkeää puhdistaa huolellisesti

haavan-puhdistus
haavan-puhdistus
Haavan puhdistaminen on hyvä tehdä puhtaalla vedellä tai antiseptisellä haavanpuhdistusaineella. Kuva: Getty Images

Håkan Granlund

ihotautilääkäri

Ihoon tulleen haavan infektioriski kasvaa, jos se on likainen. Tällaisia likaisia haavoja ovat naarmut, jotka aiheutuvat esimerkiksi pyörällä tai rullalaudalla kaatumisesta asfaltilla shortsit jalassa.

Ihotautilääkäri Håkan Granlund kertoo, että on mahdotonta antaa yhtä tyhjentävää vastausta oikeaoppisesta haavan hoidosta.

– Se on hyvä tietää, että haavan verenvuodon tulisi tyrehtyä, kun haavaa painetaan puhtaalla sideharsolla tai kankaalla. Jos näin ei käy ja haava on syvä, se tarvitsee tikata. Jos kyseessä on vaikka puukosta aiheutunut viiltohaava, se tarvitsee yleensä tikkausta.

Naarmuhaavoissa sen sijaan tärkeintä on ensin puhdistaa haava huolellisesti. Puhdistaminen on hyvä tehdä käyttämällä runsaasti puhdasta vettä. Jos puhdasta vettä ei ole lähimailla saatavilla, voi käyttää haavan hoitoon tarkoitettua antiseptistä haavanpuhdistusainetta. Jos haavassa on likaa, jota ei itse saa pois, kuten hiekkaa tai pieniä asfaltin jyviä, haavan voi käydä puhdistuttamassa päivystyksessä.

Haavan puhdistamisen jälkeen sitä on hyvä seurata. Haava on tulehtunut, jos sen reunat alkavat punoittaa, se tuntuu kipeältä tai siitä alkaa valua keltaista nestettä.

Yleensä tulehtuminen tapahtuu parin päivän kuluessa haavan saamisesta. Silloin Granlund kehottaa menemään apteekkiin, josta saa haavan hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Apteekin henkilökunta osaa opastaa niiden käytössä ja pahimmissa tapauksissa voi neuvoa käymään näyttämässä haavaa päivystyksessä.

Heinäkuun lopusta elokuun loppuun saakka Suomessa vietetään niin sanottua mätäkuuta, jolloin haavojen tulehtumisriski on entistä suurempi. Mätäkuun aikana on erityisen tärkeää huolehtia haavojen hyvästä puhdistuksesta.

Koska kesällä ollaan usein hankalien kulkuyhteyksien päässä mökkeilemässä pitkiäkin aikoja, kannattaa erityisesti lapsiperheiden pitää mökillä laastareita ja harsosidettä sisältävää ensiapulaukkua sekä apteekista saatavaa antiseptistä spraytä ja antibioottivoidetta.

– Lapsille tulee ehkä useammin naarmuja, mutta periaatteessa haavan hoitamiseen liittyen ei ole eroa siinä, onko kyseessä lapsi vai ikääntyneempi henkilö, sillä kaikkien haavat voivat tulehtua ja siksi meidän jokaisen on pidettävä huolta haavan puhtaudesta.

Vaikka haavan hoitaminen tulee ihotautilääkärin mukaan arvioida haavakohtaisesti, tärkeää olisi muistaa nämä kaksi asiaa: haavan huolellinen puhdistaminen ja syvässä haavassa arviointi siitä, tarvitaanko tikkaamista. Ensimmäinen hoituu yleensä koti- tai mökkikonstein, toisessa voi käydä näyttämässä haavaa lähimmässä päivystyksessä. 

Next article