Skip to main content
Etusivu » Infektiotaudit » Klamydia, kondylooma ja herpes ovat yleisimmät seksitaudit
Intiimialueen vaivat

Klamydia, kondylooma ja herpes ovat yleisimmät seksitaudit

seksitaudit-klamydia-kondylooma-herpes-oireet-tartunta
seksitaudit-klamydia-kondylooma-herpes-oireet-tartunta
– Kondomi on edelleen ainoa tapa suojautua seksitaudeilta, muistuttaa iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri. Kuva: Getty Images

Kaikki seksitaudit voivat olla täysin oireettomia tai oireilla muun muassa virtsankirvelynä, alavatsa- tai selkäkipuina tai vuotohäiriöinä. Suojaamaton seksi uuden kumppanin kanssa on aina tartuntariski, muistuttaa iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

– Kaikki seksitaudit voivat olla täysin oireettomia ja tarttua silti kumppaniin. Jos tartuntaan on ollut pienikin mahdollisuus, testiin on syytä hakeutua. Silmämääräisesti tartuntaa ei välttämättä erota, eivätkä klamydia, herpes tai tippuri näy esimerkiksi naisten irtosolu- eli papa-kokeessa, HUS:n sukupuolitautien poliklinikalla työskentelevä iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, dosentti Eija Hiltunen-Back sanoo.

Yleisimmät seksitaudit voivat olla oireettomia. Toisaalta myös niiden tyypilliset oireet ovat hyvin samankaltaisia.

– Virtsankirvely, epämääräiset alavatsa- tai selkäkivut ja naisilla tiputteluvuoto tai lisääntynyt valkovuoto voivat viitata esimerkiksi klamydiaan, joka todetaan vuosittain noin 16 000 suomalaisella. Genitaaliherpes oireilee rakkuloina ja haavoina genitaalialueen iholla. Suojaamattomasta suuseksistä se voi tarttua myös nieluun, Hiltunen-Back toteaa.

Kondomi käyttöön myös suuseksissä

– Yleisesti ottaen seksitautitartunnat ovat lievässä kasvussa. Se voi toki johtua myös siitä, että ihmiset hakeutuvat aiempaa ahkerammin testeihin, Hiltunen-Back kertoo.

Klamydiainfektiot sekä Suomessa vuosittain todettavat noin 600 tippuritartuntaa hoidetaan antibiooteilla ja herpesoireet viruslääkkeellä. Papilloomavirusten aiheuttamia kondyloomia voidaan puolestaan hoitaa paikallisesti siveltävillä valmisteilla. Hoitovaihtoehtoja ovat myös nestetyppijäädytys tai laserhoito.

Harvinaisiin ja vakavampiin seksitauteihin lukeutuvat kuppa ja hiv todetaan verikokeella. Kuppaa voidaan hoitaa penisilliinillä, mutta hiv vaatii elinikäisen lääkityksen.

– Kondomi on edelleen ainoa tapa suojautua seksitaudeilta. Tartunnan välttämiseksi sitä tulisi käyttää myös suuseksin aikana, Hiltunen-Back ohjeistaa.

Next article