Skip to main content
Etusivu » Infektiotaudit » Punkkien levittämä puutiaisaivokuume lisääntyy Suomessa
Kesäterveys

Punkkien levittämä puutiaisaivokuume lisääntyy Suomessa

Suomessa TBE-tapausten esiintyvyys on Oksin mukaan jopa kahdeksankertaistunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Kuva: Shutterstock

Jarmo Oksi

sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri

Tartuntariskiä voi vähentää vaatteiden valinnalla ja tietyillä käytännöillä. Tautia vastaan voi myös rokottautua. 

Punkkien levittämä virusinfektio puutiaisaivokuume eli TBE on selvästi lisääntynyt viime vuosina Suomessa sekä suomalaisten suosikkilomakohteissa, kuten muissa pohjoismaissa ja Baltiassa. 

Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Jarmo Oksi nimeää ilmastonmuutoksen suurimmaksi todennäköiseksi syyksi puutiaisten määrän lisääntymiseen sekä myös esiintymisalueiden siirtymiseen pohjoisemmaksi kuin aiemmin.

– Puutiaisia esiintyy laaja-alaisesti Etelä-Suomessa ja erityisesti saaristossa ja rannikkoalueilla, mutta myös pohjoisempana aina Kemi-Kuusamo linjan korkeudelle asti. 

Korkeammat lämpötilat ja pidempi kasvukausi ovat luoneet suotuisammat olosuhteet punkkien lisääntymiselle ja leviämiselle.

– Puutiaisia esiintyy kasvavissa määrin myös kaupunkien puistoalueilla ja ruohikoilla, Oksi muistuttaa. 

Suomessa TBE-tapausten esiintyvyys on Oksin mukaan jopa kahdeksankertaistunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

– Viime vuosina tautitapausten selvä enemmistö on saanut tartuntansa manner-Suomessa. Vuosi 2023 oli kaikkien aikojen ennätysvuosi – 194 TBE-tapausta huolimatta lisääntyneestä rokotuskattavuudesta. 

Punkkeja vastaan suojautuminen tärkeää

TBE:n ja borrelioosin tartuntariskin välttämiseksi suojautuminen punkkeja vastaan on tärkeää koko perheelle erityisesti luonnossa liikuttaessa. Oksi selittää, että punkkien tartuntariskiä voi vähentää vaatteiden valinnalla ja tietyillä käytännöillä. 

– Esimerkiksi vaaleat vaatteet auttavat havaitsemaan punkit helpommin ja niitä on helpompi ravistella pois. On myös tärkeää välttää karvaisia vaatteita ja huolehtia siitä, etteivät lemmikit pääse sänkyyn.

Niin sanotulla punkkisyynillä ei puutiaisaivokuumeen osalta ole suurta vaikutusta, sillä virus voi tarttua ihmiseen jo muutamissa minuuteissa punkin puremasta.

– Borrelioosilta suojautumiseen punkkisyyni kuitenkin liittyy olennaisesti, sillä borreliabakteerit siirtyvät ihmiseen hitaasti, Oksi kertoo. 

Tautia vastaan on kuitenkin Oksin mukaan olemassa rokotteita. Perusrokotussarja sisältää kolme noin vuoden aikana otettavaa annosta. Tämän jälkeen tehosterokotuksia tarvitaan 3–10 vuoden välein henkilön iästä riippuen.

– TBE-rokotesarja on mahdollista ottaa nopeutetusti. Rokottautumisen voi hoitaa liikkuvissa punkki- ja rokotebusseissa, mutta myös omalla terveysasemalla, yksityisellä lääkäriasemalla ja jopa joissakin apteekeissa.

Artikkelin lääketieteellisen sisällön on tuottanut ja tarkastanut Bavarian Nordic. FI-TDA-2400024, 06/2024

Vähemmän riskejä, enemmän koettavaa

Next article