Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Pihkasalva hoitaa diabeetikon haavat
Haavanhoito

Pihkasalva hoitaa diabeetikon haavat

pihkasalva
pihkasalva
Kuva: Getty Images

Jalkojen vaikeat haavaumat ovat diabeetikoille tyypillisiä ongelmia.

– Diabeteksen edetessä huonot verensokeriarvot johtavat niin sanottuun neuropatiaan eli hermovaurioon, jonka seurauksena tuntoaisti heikkenee tai häviää kokonaan. Kun ihminen ei tunne tikkua jalassa tai kiveä kengässä, syntyy herkästi nirhaumia ja hoitamattomina tulehtuvia haavoja. Lisäksi diabeetikoilla on usein ääreisverenkierron ongelmia, mikä edistää sitä, että pieni nirhauma voi muuttua hyvin hankalaksi alkavaksi krooniseksi haavaksi, erikoislääkäri Arno Sipponen selittää.

– Diabeetkon hoidon pitää olla etupainotteista eli potilaan pitää reagoida mitättömältäkin näyttävään ihonaarmuun ennen kuin se muuttuu hankalaksi. Sitä voi ja täytyykin ryhtyä hoitamaan heti itse.

Haavojen hoitoon voi käyttää kansanperinteestä tuttua pihkasalvaa. Sipponen kertoo salvan olevan tehokas, koska sillä on kolminkertainen vaikutus: se tappaa bakteereita, hoitaa tulehdusta ja edistää epitelisaatiota eli ihon uudiskasvua. Ostoksille mennessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä pihkasalvan nimellä myydään monenlaisia voiteita ja niiden laatu vaihtelee merkittävästi, Sipponen huomauttaa.

Pihkasalva sopii lähes kaikille, mutta hartsiallergiset eivät voi sitä käyttää ja moniallergisia ihmisiä Sipponen kehottaa varovaisuuteen. Salvaa voi testata levittämällä sitä ensin terveelle iholle. Sipponen muistuttaa myös, että krooninen haava tai kraateri vaativat aina lääkärissä käyntiä.

Lue myös: Diabeetikon jalkaongelmat – mitä niillä tarkoitetaan?

Next article