Etusivu » Infektiotaudit » Kondyloomaa aiheuttava HP-virus on hyvin yleinen
HPV

Kondyloomaa aiheuttava HP-virus on hyvin yleinen

hp-virus
hp-virus
Kondylooma diagnosoidaan lääkärin vastaanotolla. Kuva: Getty Images

Ihmisen papilloomaviruksia eli HP-viruksia (Human Papilloma Virus) tunnetaan tällä hetkellä yli 200 erilaista tyyppiä. Genitaalialueelle ilmestyvä visvasyylä eli kondylooma on HPV-infektion yksi ilmentymä.

HPV-infektio on usein täysin oireeton. Yli 80 prosenttia ihmisistä saa viruksen jossain vaiheessa elämäänsä. HPV:t jaetaan korkean ja matalan riskin viruksiin sen mukaan, mikä on virustyypin yhteys kohdunkaulansyövän esiasteisiin ja kohdunkaulansyöpään.

Virus, joka aiheuttaa kondyloomaa, on yleensä vähäisen riskin HP-virus. Tällaisia virustyyppejä on olemassa noin 40.

Tyypillisimmillään HPV synnyttää infektion nuorilla aikuisilla. Vaikka kondylooman aiheuttaman viruksen riskiluokitus on matala, sen aikaansaama vaiva voi olla ikävä. Se voi synnyttää genitaalialueille syyliltä näyttäviä ihomuutoksia. Ne saattavat muistuttaa ulkonäöltään hieman kukkakaalia.

Kondyloomaa ei tarvitse hävetä

Kondylooma diagnosoidaan lääkärin vastaanotolla. Siellä kannattaa keskustella tarjolla olevista hoitovaihtoehdoista sekä muistakin kondyloomaan liittyvistä asioista. Kondyloomalla voi olla esimerkiksi vaikutusta seksuaalielämään ja itsetuntoon. On tärkeää muistaa, että kondyloomaa ei tarvitse hävetä, kuten ei muitakaan sukupuoliteitse tarttuvia tauteja.

Kondylooman tarttumisaikaa ei voida tietää jälkikäteen. Yleensä tartunnasta infektioon on kulunut aikaa noin 1–8 kuukautta. Kondomi ei välttämättä suojaa HPV-tartunnalta, sillä virus voi tarttua myös suuseksissä ja ihokosketuksessa.

Näkyviä visvasyyliä voidaan poistaa useilla erilaisilla keinoilla: paikallisvalmisteilla, jäädyttämällä, lämpökäsittelyllä tai laserilla. Kondyloomaan on olemassa myös reseptillä saatavia itsehoitomenetelmiä.

Eri hoitovaihtoehdoista huolimatta visvasyylä voi uusiutua, sillä virusta tuhoavaa hoitokeinoa ei ole keksitty.

Toisaalta, kondylooma saattaa usein parantua itsestään. Jos kondyloomat ovat pieniä eivätkä haittaa, niitä voidaan jäädä vain seuraamaan.

Lähteet: Terveyskirjasto Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella, Duodecim-lehti: Kondylooman hoito

Next article