Artikkelin tuotannon on maksanut MSD Finland Oy. MSD on tarkistanut artikkelin lääketieteellisen sisällön. Näkökulmat ja mielipiteet ovat kirjoittajan ja asiantuntijan.
Henkilöille, joilla on HIV-infektio, on tarjolla ammatillista keskusteluapua, neuvontaa sekä vertaistukea.
Kuolenko pian, ja jos en, niin kuinka kauan ja minkälaista elämää voin elää? Voinko opiskella, tehdä työtä, seurustella tai perustaa perheen? Näitä ja monia muita kysymyksiä HI-viruksen saaneet usein pohtivat. Mieltä askarruttavia asioita on paljon, eikä vähiten tärkeä kysymys sairaanhoitajan ja Suomen HIV/aids -sairaanhoitajayhdistyksen puheenjohtaja Helena Mäkisen mukaan ole se, miten tartunnasta kerrotaan lähipiirille.
– Epävarmuutta on paljon esimerkiksi HIV:n tarttuvuudesta. Onko seksin harrastaminen turvallista? Voiko tartunnan saanut edelleen pitää lapsiaan sylissä ja suukotella heitä? Esiin nousevia kysymyksiä on lukuisia.
HIV:n ehkäisyssä tärkeintä on säännöllinen lääkkeiden syöminen sekä seurannoissa käyminen. Viruksen testaus taas nousee avainasemaan uusien tartuntojen ja aidsiin etenevien tautien ehkäisemisessä.
– HIV-testiä tulisi tarjota herkästi ja pyydettäessä anonyymistikin. Terveysasemilla, työterveydessä sekä opiskelijaterveydenhuollossa tulisi olla testauksen mahdollisuus. Terveysneuvontapisteissä tämä toimii hyvin, Mäkinen sanoo.
Mäkinen toivoo, että mahdollisimman moni tekisi HIV-testin ajoittain ja etenkin tarvittaessa.
– Näin mahdolliset tartunnat saataisiin hoitoon jo varhaisessa vaiheessa. Myös kotitestien pitäisi yleistyä.
Hoitaja on potilaan luottokumppani
Terveydenhuollon henkilökunnalla on merkittävä rooli virheellisen tiedon sekä ennakkoluulojen korjaamisessa HIV-infektioon liittyen. Tärkeintä on jakaa oikeaa tietoa ja näin vähentää myös pelkoja.
– Sairaanhoitaja ohjaa lääkehoitoon liittyvissä asioissa, tukee ja kulkee potilaan vierellä diagnoosista alkaen, sairaanhoitaja Sanna Puustinen sanoo.
Hoitajien määrätietoinen työ vaikuttaa olennaisesti hoitoon sitoutumiseen. Tärkeintä Puustisen mukaan on hyväksyvän, tasa-arvoisen sekä luottamuksellisen ilmapiirin luominen.
– Hoitoon sitoutumiseen auttavat myös myönteinen palaute ja asioista keskusteleminen – eli potilaan hyvinvoinnin kokonaisvaltainen huomioiminen.
Puustinen ja Mäkinen toivovat, että sairautta edelleen sitkeästi ympäröivä stigma saataisiin kokonaan katoamaan.
– On hienoa huomata, ettei HIV-infektio enää valtaa potilaan koko elämää, vaan se on yksi asia, joka hoidetaan muiden joukossa.
Lääkitys estää hivin tarttumisen
• Hiv ei tartu tavallisessa kanssakäymisessä.
• Jatkuvasti kehittyvät hiv-lääkkeet estävät viruksen lisääntymistä ja pysäyttävät infektion ennen sen etenemistä AIDS-vaiheeseen.
• Kondomin oikeanlainen käyttö yhdynnässä suojaa hiv-tartunnalta.
• Vuonna 2021 todettiin 161 uutta hiv-tartuntaa, mikä on noin kolmekymmentä tapausta enemmän kuin edeltävänä vuonna.
• Hiv-tartuntaa ei voi todeta mistään niin sanotuista ensioireista.
• Hiv ei tartu seksiteitse, mikäli hiv-positiivinen on lääkityksellä ja hänen hi-virustasonsa on mittaamattomissa.
• Vuoden 2021 loppuun mennessä Suomessa oli todettu yhteensä 4 464 hiv-tartuntaa.
Tartuntaa epäilevä tai tartunnan saanut henkilö saa tietoa, neuvoja ja tukea esimerkiksi täältä:
• Positiiviset chat positiiviset.fi
• Positiiviset ry (09) 692 5441
• Hivpointin valtakunnallinen neuvontapuhelin 02 07 465 705
Minne voi mennä hiv-testiin? Julkisissa terveyskeskuksissa ja terveysasemilla, Hivpointissa sekä huumeenkäyttäjien neulanvaihtopisteissä testi on maksuton ja nimetön.

Elämää HIV:n kanssa – mitä siitä tulisi tietää?
Lähteet: Positiiviset ry, THL
FI-NON-00841–11/2022