Etusivu » Vatsa ja suolisto » Suolistosairauksiin pikatesti
Sponsoroitu

Tulehduksellisia suolistosairauksia diagnosoidaan Suomessa vuosittain yli 2 000 uutta tapausta ja tautia sairastavia on liki 50 000. Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus.

Krooniset suolistosairaudet ovat nousseet viime vuosina hälyttävästi länsimaissa, erityisesti nuorilla aikuisille ja jopa lapsilla todetaan sairautta. Tutkijat eivät ole löytäneet yhtä syytä taudin yleistymiseen. Sairauden syntymekanismi on monitekijäinen: geneettinen alttius sekä ravinto- ja ympäristötekijöillä arvioidaan olevan vaikutusta puolustusjärjestelmän poikkeavaan toimintaan.

Actim Calprotectin vaihtoehto tähystykselle

Suolistosairauksien diagnosoinnin avuksi on kehitetty suomalainen ammattilaiskäyttöön tarkoitettu pikatesti Actim Calprotectin. Testi perustuu kalprotektiinin tunnistamiseen. Kalprotektiini on suoliston tulehdustilaa mittaava proteiini, joka erittyy suoliston limakalvoilta ulosteeseen, jos limakalvoissa on poikkeamaa.

Proteiinimääränmittauksella saadaan nopeasti tutkittua suolen kalprotektiinitaso. Terveellä henkilöllä ulosteen kalprotektiinipitoisuus on hyvin alhainen, kun taas vahingoittuneen suoliston limakalvossa proteiinipitoisuus on korkea. Perinteisesti suoliston tutkimukset hoidetaan tähystyksellä. Siihen verrattuna pikatesti on tehokas ja miellyttävä tapa tutkia suoliston kunto sekä seulontana että seurantana.

Actim Calprotectin on suolistosairauksien diagnosointiin kehitetty pikatesti. Kuva: Actim

Vieritestillä kustannustehokkuutta 

Pikatesti on mahdollista tehdä vieritestinä siten, että potilas itse ottaa näytteen ulosteestaan kotona tai näyte otetaan hoitolaitoksessa, josta se toimitetaan laboratorioon tutkittavaksi. Testitulokset saadaan jopa 10 minuutissa testin ottamisesta ja testaukseen ei tarvita laboratoriolaitteita. Hoitava lääkäri arvioi aina tuloksen ja tarvittaessa määrittää hoidon.

Vieritesti nopeuttaa diagnosointia ja on kätevä apuväline myös potilaan hoitovasteen seurantaan. Ulosteessa olevan kalprotektiini-proteiinin määrää seuraamalla voidaan lääkkeiden annosmääriä ja hoitosuunnitelmia muuttaa sekä täsmentää tilanteen mukaan.

Pikatestillä saadaan kustannustehokkaasti potilaan oireista vastaus jo varhaisessa vaiheessa nopeasti ja miellyttävällä tavalla. Testituloksen arvioi aina terveydenhuollon ammattilainen.

Tämä pikatesti on vaihtoehto tähystykselle! Lue lisää täältä.

Sanastoa:
Tulehduksellinen suolistosairaus – Inflammatory Bowel Disease eli IBD – niitä ovat haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti.
Ei-tulehduksellinen suolisto – Irritable Bowel Syndrome eli IBS – ärtyneen suolen oireyhtymä.
Kalprotektiini on herkkä suolistotulehduksen biomarkkeri. Se on pääasiassa neutrofiilien tuottama proteiini, jolla on immuunivastetta sääteleviä ja antimikrobisia ominaisuuksia. Limakalvovaurio aiheuttaa kalprotektiinin vapautumisen solujen ulkopuolelle, mikä nostaa kalprotektiinipitoisuutta suolessa ja ulosteessa. Kalprotektiini on hyvin vakaa proteiini. Se säilyy ulostenäytteessä jopa viikon näytteenoton jälkeen.

Actim Oyon suomalaisen diagnostiikka-alan yrityksen Medix Biochemican tytäryhtiö. Se on erikoistunut innovatiivisten diagnostisten pikatestien kehittämiseen ja valmistamiseen terveydenhuollon ammattilaisille. Yritys tarjoaa erilaisia pikatestejä muun muassa ruoansulatuselimistön ongelmiin. Tuotteita myydään maailmanlaajuisesti. Lisätietoa löydät osoitteesta: www.actimtest.com.

Next article