Etusivu » Vatsa ja suolisto » Tulehduksellisen suolistosairauden kanssa eläminen vaatii erityistukea
IBD

Tulehduksellisen suolistosairauden kanssa eläminen vaatii erityistukea

Sairastumisen on todettu mahdollistavan uusien ystävyyssuhteiden syntymistä esimerkiksi vertaisryhmien kautta. Kuva: Getty Images

Sairauden ei tule olla este työssä jaksamiseen. Työkykyä voidaan tukea tehokkaasti jo olemassa olevin keinoin.

Tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD) eli Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolentulehduksen tärkein hoitomuoto on lääkehoito, josta merkittävä osa potilaista saakin hyvän vasteen. Suolen limakalvon paranemisen on osoitettu vähentävän leikkaus- ja sairaalahoidon tarvetta.

– Se vähentää myös pitkäaikaiskomplikaatioiden ja uusien pahenemisvaiheiden syntyä sekä samalla parantaa sairastuneen elämänlaatua, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Pauliina Molander sanoo. 

Molander painottaa, että lääkehoitoa tulee jatkaa myös sairauden oireettomassa vaiheessa. Lääkehoidon lopettaminen johtaa usein taudin pahenemisvaiheen kehittymiseen. 

– Tärkeää on myös oikeiden elintapojen noudattaminen. Säännöllinen ruokarytmi, sopiva liikunta ja tupakoinnin lopettaminen edistävät sairastuneen hyvää oloa ja jaksamista. 

IBD voi haastaa työhyvinvointia

Tulehduksellista suolistosairautta sairastavilla on todettu esiintyvän lisääntyneesti masennusta, ahdistusta sekä stressioireita. Sairauden akuuttivaihe voi johtaa jopa eristäytymiseen, kun kiusallisiksi koettuja oireita hävetään.

– Ahdistusta lisää muun muassa huoli arjessa pärjäämisestä, suolen toiminnan hallitsemattomuudesta, seksuaalisuudesta sekä taloudellisesta tilanteesta, Molander sanoo. 

Sairauden aiheuttamat fyysiset oireet, kuten ripuli, uupumus sekä vatsa- ja nivelkivut voivat rajoittaa harrastuksia, matkustelua sekä työ- ja opiskelumahdollisuuksia. Sairauden vaikutukset ovat Molanderin mukaan kuitenkin aina yksilöllisiä. 

– Sairauden vaikutus voi olla myös positiivinen. Sairastumisen on todettu mahdollistavan uusien ystävyyssuhteiden syntymistä esimerkiksi vertaisryhmien kautta. Se voi myös lähentää perheen keskeisiä sosiaalisia suhteita.

Molander muistuttaa, että merkittävä osa tulehduksellista suolistosairautta sairastavista potilaista kokee saavansa varsin vähän tukea sairauteensa työpaikallaan. Suurimpana ongelmana koetaan tiedon puute ja ymmärrys sairauden vaikutuksesta jaksamiseen ja työkykyyn. 

– Työkykyä voidaan tukea työtehtävien uudelleenjärjestelyin tai osa-aikaisuuden turvin. Ensisijaisen tärkeää on ymmärrys pitkäaikaissairauden mahdollisesti tuomista rajoitteista työssä jaksamiseen.

Mobiilisovellus IBD:tä sairastaville

Next article