Etusivu » Vatsa ja suolisto » Keliakia on tunnettua yleisempi sairaus
Keliakia

Keliakia on tunnettua yleisempi sairaus

Kuva: Unsplash

Keliakian oireet eivät ole aina selviä, joten diagnoosi kannattaa varmistaa lääkäriltä.

Keliakian oireiksi luetaan tyypillisesti erilaiset suolisto-oireet, kuten vatsakipu, turvotus tai löysät ulosteet. Keliakia diagnosoidaan usein myös suoliston ulkopuolisten oireiden, kuten iho-oireiden, anemian tai niveloireiden perusteella. Aina keliakialla ei ole tunnistettavia oireita, vaan esimerkiksi vain epämääräistä väsymystä, ravitsemusasiantuntija Sanna Arnala Keliakialiitosta toteaa.

Jos lähisukulaisilla on keliakiaa, kannattaa oma tilanne tarkistaa muutaman vuoden välein. Suomessa noin 2 % väestöstä sairastaa keliakiaa, ja vain 40 000 on diagnosoitu.

Vasta-aineet antavat viitteen keliakiasta

Keliakiaa voidaan tutkia laboratoriotestillä verestä mitattavien keliakiavasta-aineiden avulla. Apteekissa myytävät pikatestit kertovat, onko vasta-aine koholla, mutta ei anna varmuutta keliakiasta.

– Joka tapauksessa lääkäriin tulee hakeutua, jos vasta-aineet ovat koholla, koska keliakia diagnosoidaan lopullisesti ohutsuolesta otettavasta koepalasta. Ihokeliakiaa epäiltäessä koepala otetaan iholta, Arnala kertoo.

Kun keliakia on diagnosoitu, hoito on hyvä aloittaa välittömästi. Hoitamaton keliakia voi aiheut­taa imeytymishäiriöiden lisäksi pahimmillaan ataksiaa, eli koordinaatiohäiriöitä tai syöpää.

Tarjolla paljon gluteenittomia viljavalmisteita

Gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoito. Ihokeliakiassa voidaan käyttää alkuvaiheessa lääkitystä ihottuman rauhoittamiseksi.

Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolessa tulehduksen, jonka takia ohutsuolen suolinukka madaltuu tai jopa häviää. Tämä aiheut­taa esimerkiksi sen, että erilaiset vitamiinit tai kivennäisaineet tai energia ei pääse imeytymään elimistöön. Tästä voi aiheutua laihtumista, hemoglobiinin laskua tai luuston haurastumista.

– Gluteenittoman ruokavalion noudattamisen myötä suolinukka ja ihottuma alkavat parantua. Sairaus ei kuitenkaan parane, vaikka oireet vähentyvät tai häviävät, eli keliaakikon on noudatettava tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota lopun elämäänsä, Sanna Arnala muistuttaa.

Gluteenittomia viljavalmisteita ovat esimerkiksi tattari, hirssi, riisi, maissi ja kvinoa. Ruokavaliossa voidaan käyttää myös kauraa, jos se on viljelty ja käsitelty puhtaasti. Gluteenittomissa jauhoissa, leivissä tai leivonnaisissa käytetään myös gluteenittomaksi tehtyä vehnätärkkelystä, jota keliaakikoiden on turvallista käyttää. Esimerkiksi valmisruokien kanssa tulee olla tarkka, sillä yllättävän moniin valmisteisiin lisätään vehnää.

Next article