Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » LGG-maitohappobakteeri tukee sekä äidin että lapsen terveyttä
Lapsen hyvinvointi

LGG-maitohappobakteeri tukee sekä äidin että lapsen terveyttä

LGG-maitohappobakteeri
LGG-maitohappobakteeri
Kuva: Unsplash

LGG-maitohappobakteerin hyötyjä on viime aikoina tutkittu laajasti. LGG:n nauttimisella on suotuisia vaikutuksia erityisesti odottaville äideille ja pienille lapsille. Monet pikkulapsiperheiden kurjat vaivat ihottumista flunssiin voisivat saada helpotusta maitohappobakteerilisän avulla.

Sikiövaiheen kehityksellä ja äidin terveydellä raskausaikana on todettu olevan merkittävä rooli lapsen syntymän jälkeiseen terveyteen. Odottavan äidin paino, suolistobakteerikanta sekä raskausaikana nauttima ravinto eivät ole tärkeitä asioita ainoastaan äidille itselleen. Ne vaikuttavat suoraan myös lapseen.

Äiti voi tukea vielä syntymättömän lapsensa terveyttä jo etukäteen huolehtimalla omasta suolistobakteerikannastaan nauttimalla maitohappobakteerilisää. Vaikutukset näkyvät muun muassa lapsen alentuneena riskinä kärsiä myöhemmin ylipainosta tai kroonisista sairauksista. (1) Äidin odotusaikana tekemällä pienellä muutoksella voi siis olla erittäin suuri merkitys lapsen myöhempään elämään.

Helpotusta koliikkiin

Koliikki on vaikeasti hoidettava ja todella kurja vaiva, jonka tarkka syy ei ole selvillä. Toimivaa lääkitystä on pitkään etsitty huonolla menestyksellä. Viimeaikaiset tutkimukset tarjoavat kuitenkin hyviä tuloksia koliikin hoidosta LGG:n avulla. Varhaisen probiootti- ja prebioottilisän on todettu vähentävän itkun määrää ensimmäisten elinkuukausien aikana, niin keskosilla kuin täysikasvuisilla vastasyntyneillä. LGG-lisä onkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja turvallinen tapa hoitaa koliikkia kotioloissa. (2)

Pikkulasten vaivoihin apua

Erilaiset hengitystietulehdukset ja mahavaivat ovat tuttuja vieraita lapsiperheissä – varsinkin, jos lapsi on päivähoidossa kodin ulkopuolella. Päiväkotilapsilla on jopa 1,5–3 kertainen riski saada vatsatauti tai hengitystieinfektio kotona hoidettaviin lapsiin verrattuna. Riskiä voi kuitenkin todetusti laskea LGG-maitohappobakteerilisän avulla. (3)

Samoin myös lasten atooppisen ekseeman ehkäisyssä LGG voi olla toimiva ratkaisu. Odottavien äitien nauttiman maitohappobakteerilisän todettiin vähentävän syntyvän lapsen todennäköisyyttä kärsiä atooppisista vaivoista. (4) LGG-lisä onkin hyvä tapa odottaville äideille optimoida omaa terveyttään ja tarjota samalla lapselleen mahdollisimman hyvät lähtökohdat.

Lähteet: 1 Luoto, Laitinen, Nermes, Isolauri: Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. 2009-2010. 2 Pärtty: infant colic crying and gastrointestinal tract, Causes, Consequences and Cure, 2013. 3 Hatakka, Savilahti, Pönkä, Meurman, Poussa, Näse: Effect of long term consumption of probiotic milk on infections in children attending day care centres: double blind, randomised trial, 2001. 4 Kalliomäki, Salminen, Arvilommi, Kero, Koskinen, Isolauri: Probiotics in primary prevention of atopic disease: a randomised placebo-controlled trial

Next article