Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Miten erottaa närästys refluksitaudista?
Närästys

Miten erottaa närästys refluksitaudista?

Refluksitaudin pääoireet ovat tyypillinen närästys eli rinnanaluspolte sekä tunne, että mahansisältöä nousee ruokatorveen tai jopa nieluun asti. Kuva: Getty Images

Jari Koskenpato

sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, lääkärikeskus Aava

Yleistyvä närästys johtuu usein ylipainon lisääntymisestä. Pitkäkestoisen avun närästykseen saa protonipumppuinhibiittoreilla tai H2-salpaajilla.

Närästys on suomalaisille tuttu vaiva. Suurin syy närästyksen yleistymiseen lienee ylipainon lisääntyminen. Närästyksen synonyymi on rinnanaluspolte – närästyksen ja polttavan tunteen aiheuttaa mahansisällön kohoaminen ruokatorven puolelle.

– Mahan ja ruokatorven limakalvot poikkeavat rakenteeltaan toisistaan. Ruokatorven pinta ei kestä toistuvaa mahahapon ja -entsyymien vaikutusta vaan tulehtuu, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato kertoo.

– Närästys voi joskus aiheutua myös sydänperäisistä syistä. Silloin oireeseen voi liittyä myös hengenahdistusta tai rasitusrintakipua.

Ruokavaliolla on kahdenlaista vaikutusta närästykseen. Siinä pyritään toisaalta välttämään tulehtunutta limakalvoa ärsyttäviä ja sulkijalihasta heikentäviä aineita, kuten alkoholi, suklaa ja sitrushedelmät. Toisaalta taas ruokavaliolla pitäisi laihduttaa, sillä painon pudottaminen on usein paras tapa omatoimisesti parantaa refluksitautia.

Koskenpato muistuttaa, että äkilliseen närästykseen paras apu on mahahapon nopea alentaminen ja tulehtuneen limakalvon rauhoittaminen.

Hoitoon tulee hakeutua kiireesti, jos on nielemisvaikeutta tai epäily verenvuodosta ruokatorvesta.

– Maidon juominen on yksinkertainen keino, jos sietää maitoa muuten. Lisäksi voi käyttää kaupasta saatavia happoa alentavia valmisteita. Hieman hitaamman, mutta pidempikestoisen avun saa protonipumppuinhibiittoreilla tai H2-salpaajilla.

Suomessa on paljon toistuvasta närästyksestä kärsiviä potilaita, jotka hoitavat itseään lyhytvaikutteisilla antasideilla. Kun refluksitaudin määritelmä täyttyy eli närästystä on vähintään kaksi kertaa viikossa tai oireet ovat voimakkaat, viralliset hoitosuositukset ohjaavat käyttämään pitkävaikutteisia PPI-valmisteita. Näitä kahta voi käyttää myös rinnakkain, jolloin antasidit helpottavat äkillisiä oireita, kun taas PPI-valmisteet tuovat pidempiaikaisen suojan.

Varma diagnoosi gastroskopiassa

Refluksitaudin pääoireet ovat tyypillinen närästys eli rinnanaluspolte sekä tunne, että mahansisältöä nousee ruokatorveen tai jopa nieluun asti. Pitkään jatkuessaan haitallinen refluksitauti voi aiheuttaa limakalvovauriota, joka johtaa haavaumiin tai jopa kasvaimiin. Koskenpadon mukaan hoitoon ei tarvitse hakeutua, jos närästysvaivaa on korkeintaan kerran viikossa ja se asettuu helposti elintapamuutoksilla tai käsikauppalääkkeillä.

– Hoitoon tulee kuitenkin hakeutua kiireesti, jos on nielemisvaikeutta tai epäily verenvuodosta ruokatorvesta.

Paras tapa arvioida refluksitaudin tilanne ja suunnitella paras hoitotapa on tehdä mahantähystys. Ruokatorven allergiset tulehdukset ovat myös lisääntyneet ja niiden oireet ovat refluksitaudin kaltaisia. Varman diagnoosin saa gastroskopiassa.

Next article