Etusivu » Vatsa ja suolisto » Hoida ikävä närästys
Närästys

Hoida ikävä närästys

närästys
närästys
Osa ihmisistä on herkkiä aistimaan refluksioireen ja pienikin hapon kohoaminen aiheuttaa närästystuntemuksen ilman mitään limakalvovauriota. Kuva: Getty Images

Närästys on yleinen vaiva, joka voi tuntua poltteluna tai pistelevänä kipuna rintalastan takana, tavallisesti ruokailun jälkeen. Kesän alkaessa kaunis ilma houkuttelee yhä useamman grilliruokien äärelle, mikä puolestaan voi lisätä oireita.

Kysymyksiin vastasi lääkärikeskus Aavan vastaava gastroenterologi Jari Koskenpato. Lisäksi lähteenä on käytetty Terveyskirjaston Närästys-artikkelia.

Mitä on närästys?

Närästys on oiretermi ja sillä tarkoitetaan rintalastan takana tuntuvaa polttelevaa tunnetta. Närästys-termiä saatetaan käyttää erilaisista vatsavaivoista ja siksi hoitoa ja tutkimuksia suunniteltaessa on tärkeää tarkentaa oirekuvaus. Klassinen närästys johtuu refluksitaudista eli mahahapon vaikutuksesta ruokatorveen. Siihen voi liittyä myös tunne mahansisällön kohoamisesta ruokatorveen tai jopa suuhun asti.

Kenellä sitä esiintyy?

Närästys on erittäin yleistä. Meillä kaikilla esiintyy fysiologista refluksia, eli mahahappoa käy ruokatorven puolella jopa 30 kertaa vuorokaudessa, mutta yksittäiset happoaallot ovat alle viiden minuutin kestoisia. Osa ihmisistä on herkkiä aistimaan refluksioireen ja pienikin haponkohoaminen aiheuttaa närästystuntemuksen ilman mitään limakalvovauriota. Refluksitaudista puhutaan, kun oireisto on hankala tai esiintyy refluksiin liittyvää ruokatorventulehdusta.

Miten närästystä voi ennaltaehkäistä ja hoitaa?

Tärkein omahoito-ohje on painonhallinta. Tietyt ruoka- tai nautintoaineet, kuten sitrushedelmät, voimakkaat mausteet, alkoholi, kahvi, suklaa ja rasvaiset ruuat lisäävät refluksioiretta. Kannattaa syödä pieniä aterioita kerrallaan ja välttää runsasta iltasyömistä. Sängyn päätypuolen kohottaminen estää yönaikaista refluksia.

Millaisilla valmisteilla närästystä voi helpottaa?

Tilapäisiin närästysoireisiin on saatavilla ilman reseptiä useita eri valmisteita. Valmisteista alginaatit ja antasidit neutraloivat mahahappoja ja tepsivät nopeasti. Vähän hitaammin vaikuttavat pitkäaikaisvaikutteisemmat protonipumpun estäjät ja H2-reseptorin salpaajat, jotka estävät hapon eritystä. Reseptillä määrättävä refluksitaudin lääkehoito keskittyy mahahapon vähentämiseen.

Lue myös: Närästys talttuu oikeilla konsteilla

Miten valmisteita tulisi käyttää?

Omahoidossa närästyslääkkeitä voi varsin turvallisesti käyttää satunnaisesti tarpeen mukaan. Pidempiaikaisen lääkityksen tarpeesta on hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Miten närästystä voi turvallisesti hoitaa raskauden aikana?

Valitettavasti närästys kiusaa tyypillisesti myös raskauden aikana. Lääkevalmisteista esimerkiksi antasideja ja alginaattia sisältäviä voidaan käyttää turvallisesti raskaudenaikaisen närästyksen hoidossa ja jotkut protonipumppuinhibiittoreista ovat myös sallittuja.

Next article