Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » 4 nopeaa keliakiasta – me kysyimme, Keliakialiiton asiantuntijalääkäri vastasi
Keliakia

4 nopeaa keliakiasta – me kysyimme, Keliakialiiton asiantuntijalääkäri vastasi

Myös monet keliakiaa sairastamattomat ihmiset saavat vatsaoireita gluteenipitoisista viljoista. Kuva: Getty Images

Pilvi Laurikka 

asiantuntijalääkäri, Keliakialiitto

Pitkään hoitamatta ollut keliakia altistaa muun muassa osteoporoosille. Epäilyn herätessä kannattaakin hakeutua pikaisesti lääkärin vastaanotolle. 

Minkälainen sairaus keliakia on?

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa viljan sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvon vaurioitumisen. Vaikka keliakia on suoliston sairaus, sillä on paljon myös koko kehoon ulottuvia vaikutuksia. Keliakia on diagnosoitu noin 0,7 prosentilla suomalaisista, mutta seulontatutkimusten perusteella todellinen esiintyvyys on parin prosentin luokkaa. Tämä tarkoittaa, että edelleen moni sairastaa keliakiaa tietämättään. Keliakia vaatii aina tietyn perinnöllisen alttiuden. Keliakialle altistavia HLA-tyyppejä on kuitenkin 30–40 prosentilla Suomen väestöstä, joten se ei yksin selitä keliakian puhkeamista. 

Miten keliakia oireilee?

Tyypillisimpiä keliakiaoireita ovat erilaiset vatsaoireet, kuten löysät ulosteet, ilmavaivat ja vatsakipu. Toisaalta voi olla myös ummetusta ja närästystä. Osalla keliakia oireilee suoliston ulkopuolisina oireina, kuten nivelkipuina tai päänsärkynä, maksa-arvojen nousuna tai kutisevana ihottumana. Keliakia voi olla myös täysin oireeton. 

Ennen tutkimuksia aloitettu gluteeniton ruokavalio voi estää keliakiadiagnoosin tekemisen.

Mitä tehdä, jos epäilee keliakiaa?

Keliakiaa kannattaa herkästi seuloa, jos uutena ilmaantuu edellä mainittuja vatsaoireita. Myös selviteltäessä anemiaa eli matalaa hemoglobiinia tulee keliakian mahdollisuus pitää mielessä.

Gluteenitonta ruokavaliota ei missään nimessä kannata aloittaa ennen kuin keliakiaan liittyvät tutkimukset on tehty. Ennen tutkimuksia aloitettu gluteeniton ruokavalio voi estää keliakiadiagnoosin tekemisen. Myös monet keliakiaa sairastamattomat ihmiset saavat vatsaoireita gluteenipitoisista viljoista. Jos keliakia on suljettu pois, oireiden hoitoon voi hyvin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota.

Miten keliakiaa hoidetaan?

Toistaiseksi keliakian ainoa hoito on elinikäinen, tiukka gluteeniton ruokavalio. Tämä tarkoittaa vehnän, ohran ja rukiin sekä muiden gluteenia sisältävien tuotteiden välttämistä ja korvaamista gluteenittomilla tuotteilla.

Next article