Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Avanne tuo helpotusta ja sen kanssa oppii elämään
Avanne

Avanne tuo helpotusta ja sen kanssa oppii elämään

Kuva: Getty Images

– Sairauden alkuvaiheessa kahdella ensimmäisellä lääkärinkäynnillä vaivojeni sanottiin johtuvan peräpukamista. Vaivat kuitenkin jatkuivat, ja pian kipu yltyi niin kovaksi, että en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin mennä päivystykseen, kertoo Merja Rajala.

– Tasan kolme vuotta sitten kävelin tuolta reissulta sairaalasta ulos huolellisten tutkimusten loputtua. Katselin huurteista talvinäkymää ja juuri kuulemani peräsuolisyövän diagnoosin jälkeen ajattelin sanovani hyvästejä kaikella ympärilläni olevalle, hän muistelee.

Suolistosyöpä alkaa usein hyvälaatuisesta kasvaimesta, joka muuttuu pahalaatuiseksi. Rajalalla syöpä alkoi kuitenkin limakalvolta, mihin aluksi kokeillut kemoterapia ja sädehoito eivät tehonneet.

Joskus yllätyksiä sattuu, mutta muuten avanne ei rajoita elämääni.

– Kemosädehoito on kuulemani mukaan kaikkein rankinta syöpähoitoa; sain suoneen sytostaatteja aina viisi vuorokautta yhteen putkeen ja lisäksi kävin sädehoidossa, näin koitettiin välttää leikkaus. Suurimmalle osalle tämä hoito auttaa, mutta siinäkin olin poikkeus, hän kertoo.

– Hoito pienensi kasvainta ja vähensi kipujani, mutta parin viikon kuluttua kovat kivut alkoivat jälleen. En saanut aikaa lääkärille lukuisista soitoistani huolimatta, sanottiin vain, että tarkastusaika on annettu heinäkuulle, pitkän ajan päähän. Viimein pääsin tutkimuksiin, ja kun vihdoin avanne leikattiin, kivut jäivät leikkauspöydälle, Rajala iloitsee avanteen saamista edelleen.

”Kun toivon jostain löytää, sen ylläpitäminen auttaa selviämisessä”

Usein suolistosyövästä selviää ilman avannetta ja joskus tehdään väliaikainen avanne, joka suljetaan suolen parannuttua. Peräsuolisyövän kohdalla tehdään pysyvä avanne sitä todennäköisemmin mitä lähempänä syöpä on sulkijalihasta.

– Omalla kohdallani kasvain oli niin lähellä sulkijalihasta, että sitä ei voitu säilyttää, selventää Rajala.

– Kun avanne tehtiin ja suoli leikattiin navan vierestä alkaen kokonaan pois, haava oli valtava ja parantuminen kesti kauan. Komplikaatioiden vuoksi minut jouduttiin avaamaan kaksi kertaa, ja jouduin olemaan välillä pitkiä aikoja istumatta. Vähitellen korjausleikkausten myötä voin nyt jälleen normaalisti istua.

Viime syksynä Rajala alkoi yllättävän tilanteen edessä listata vastoinkäymisiään elämässä, jotta saisi asiaan perspektiiviä. Kaikkien muiden koettujen ja voitettujen vaikeuksien rinnalla talousasiat sijoittuivat vasta yhdeksänneksi, eikä avannetta siinä listassa ollut lainkaan.

– En koe avannetta vastoinkäymisenä, päinvastoin siitä on sanoinkuvaamaton apu, hän vakuuttaa.

– Jokaisen ihmisen elimistö toimii omalla tavallaan ja oma ruoansulatus pitää oppia, jotta avanne toimisi mahdollisimman hyvin eikä esimerkiksi ripuli yllätä. Se on avanteen kanssa hankalaa. Joskus yllätyksiä sattuu, mutta muuten avanne ei rajoita elämääni.

Haastateltavan nimi muutettu.

Finnilco ry on valtakunnallinen järjestö avanne- ja vastaavasti leikatuille ja anaali-inkontinenssi-potilaille. Finnilco ja sen jäsenyhdistykset tarjoavat tietoa, vertaistukea ja edunvalvontaa. Finnilcon kautta voi muun muassa saada itselleen vertaistukihenkilön ja hakea sopeutumisvalmennuskurssille. Lue lisää ja löydä vertaistukea: finnilco.fi

Next article